Patienter med handledsartros kan slippa steloperation 

Oftast brukar kronisk smärta i handleden på grund av artros behandlas med steloperation, men då kan rörligheten i handen gå förlorad. Nu kan dock en ny metod minska smärtan och samtidigt behålla rörligheten.  


Publicerad den: 2017-12-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Handledsdenervation kallas den nya metoden och smärtlindringen kan hålla upp till fem år, menar Daniel Muder, specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset, som är den enda klinik i Sverige som erbjuder behandlingen. 

– Operationsmetoden innebär inte någon nedsatt rörlighet i handleden jämfört med andra kirurgiska metoder. Därför kan den erbjudas som förstahandsval till alla patienter med artros i handleden som har stora smärtbesvär och svarar bra på ett försök med lokal behandling, säger Daniel Muder, specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.  

– Vi har nyligen inlett en studie där vi undersöker alla patienter som har opererats på Akademiska med en långtidskontroll för att kunna ge ett svar på om hur länge och hur bra ingreppet fungerar för våra patienter, säger Daniel Muder. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

  Källor

 • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/patienter-med-handledsartros-slipper-stelopereras-med-unik-metod-2326623

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-02-26 11:56 (17 månader sen)

  Jag har artros i fingrar samt handled och en FTCC skada blev erbjuden steloperation av handkirurg i Västerås som enda alternativ, tackade nej. Kan en denervation hjälpa mig? ????

 • Avatar Tidigare användare 2020-02-11 17:37 (18 månader sen)

  Kan man skicka en egenremiss till Akademiska sjukhuset om handledsdenervation? Jag har mycket ont i min högra handled samt även i tumbasleden har även stelopererat min vänstra tumbasled för artros.
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Gösta Tjulander

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-27 14:41 (4 år sen)

  Hej. Jag har atros i mina fingrar. Går det att operera.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-27 14:41 (4 år sen)

  Hej. Jag har atros i. Mina fingrar. Kan man operera dom.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 13:29 (4 år sen)

  Samma op vid tumbasartros oxå?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 13:30 (4 år sen)

  Går det att göra så vid tumbasartros oxå?

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-20 12:37 (4 år sen)

  Mycket intressant! Men var görs dessa operationer, jag själv bor i Sörmland.