Ny behandling för unga med artros

Just nu testar Akademiska sjukhuset en ny behandlingsmetod för unga med artros i handleden. Den går ut på att transplantera broskhinna till den skadade leden som därmed återfår sin rörlighet.

Publicerad den: 2014-11-28
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Artros drabbar främst äldre personer och uppstår när vävnaden i ledbrosket slits ut. Brosket fungerar som en viktig stötdämpare, men vid artros tunnas det ut. Ibland kan brosket försvinna helt. När unga individer drabbas av sjukdomen är det ofta en isolerad led som angrips.

– Vi transplanterar broskhinna på tre-fyra patienter per år. Målgruppen är främst unga personer med isolerade ledbesvär som artros i handleden; personer med lång förväntad livstid och stort behov av god rörlighet i händer och fingrar. Såvitt jag vet är Akademiska ensamt i Sverige om metoden som även är ovanlig i ett internationellt perspektiv, säger Torbjörn Vedung, överläkare på handkirurgen vid Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande från sjukhuset.

När yngre personer får artros i handleden hänger det ofta ihop med en svår infektion, ett benbrott eller reumatisk sjukdom. Den specifika metoden som Akademiska använder går ut på att transplantera broskhinna från revben. Sjukhuset har använt tekniken sedan 1970-talet för att rekonstruera knogleder, men nu kan alltså metoden även appliceras på rotationsleden i handleden.

Annons
Annons

– Syftet med operationen är att rekonstruera en artrosskadad led. Implantatet består av broskhinna som tas från 6:e eller 7:e revbenet. Metoden gör att rörligheten i leden kan bevaras. Traditionella tekniker som steloperation eller att man avlägsnar en del av leden och ersätter den med en sena alternativt protes kan undvikas eller senareläggas, säger Torbjörn Vedung i pressmeddelandet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-12-1 01:54 (7 år sen)

    Äntligen framgång inom artros. Jag har haft det sen -82. Nu har det bara blivit värre, främst i vänster knä. Jag går på artrosskola nu och hoppas på att det skall ge något.