Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Artros

Hopp om nytt läkemedel mot reumatism

Annons

Ett nytt läkemedel mot reumatoid artrit visar god effekt i en fas 3-studie. Substansen tofacitinib är lika effektiv mot reumatoid artrit som de så kallade biologiska läkemedlen. Men till skillnad från de biologiska kan det nya läkemedlet intas i tablettform i stället för att injiceras.

I studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, ingick 717 personer med kronisk ledgångsreumatism. De delades in i tre grupper. De fick antingen tofacitnib i hög eller låg dos, det godkända preparatet adalimumab eller placebo. Efter ett halvår var det patienterna som fick tofacitnib som förbättrats mest i sin sjukdom. Över hälften hade fått lindrigare symtom, jämfört med 47 procent respektive 28 procent i adalimumab-gruppen och placebogruppen.

Studien visade också att läkemedlet är förenat med risk för ett antal biverkningar som mag- och tarmbesvär, leverpåverkan, minskade vita och röda blodkroppar, förhöjt kolesterol och större infektionskänslighet. Men bieffekterna ska ha varit ganska ovanliga och överlag tålde patienterna läkemedlet väl.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons