Artrosskola på nätet kan vara lika effektiv som fysisk

Artrosskola på nätet kan vara lika effektiv som fysisk

För få patienter som drabbats av ledsjukdomen artros har idag tillgång till en så kallad artrosskola, ett särskilt utformat program som syftar till ändrad livsstil och ökad aktivitet hos patienterna. En ny svensk studie, publicerad i Journal of Medical Internet Research, Research Protocols visar att en digitaliserad artrosskola kan vara lika effektiv som en fysisk.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det är svenska forskare från Institutionen för Kliniska Vetenskaper i Lund vid Skånes universitetssjukhus som står bakom studien och som med hjälp av patienter med diagnostiserad artros i höfter eller knän undersökt om webbaserad behandling för patientgruppen fungerar lika bra som fysisk skola. 

I studien deltog 53 personer med smärta i knä- eller höftleder. Deltagarna hänvisades till en sida där de skapade ett användarkonto och fyllde i ett formulär. På andra sidan skärmen satt en utbildad fysioterapeut som ställde kompletterande frågor och som var närvarande under hela programmet som pågick i 6 veckor. Deltagarna fick efter varje föreläsning, som var kopplad till övningar, på en 10- gradig skala skatta sin smärta.

Resultaten visade att de patienter som genomgått programmet rapporterade in en ständig förändring i skattad smärta. Efter sex veckors träning och information var förbättringen likvärdig med resultaten i den fysiska artrosskolan enligt BOA-programmet. Man kunde också se att 33 patienter frivilligt fortsatte att använda programmet efter sex veckor, då utan stöd av personlig fysioterapeut.

Annons
Annons

– Studien visar att det finns många som kan ha glädje av webbaserad artrosskola och att webben fungerar lika bra som den analoga versionen. Vi har också kunnat se att ju längre tid patienten tränar, desto bättre mår de. Det kan tyckas inte verka särskilt konstigt men det finns mycket få studier som undersökt effekten av varaktig träning hos patienter med artros, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i Ortopedi vid Skånes universitetssjukhus och en av de som står bakom studien, till Netdoktor. 

Idag har få patienter med artros tillgång till en fysisk artrosskola. En undersökning från Reumatikerförbundet visar att många av patienterna inte blir informerade om att artrosskolorna finns när de väl besöker primärvården. Undersökningen visar bland annat att 63 procent av patienterna med diagnostiserad artros inte fått erbjudande om att delta i en artrosskola.

– Det behövs därför alternativ för patienter med artros. En fysisk skola passar inte alla och inte heller en webbaserad sådan. Det är därför viktigt att båda alternativen finns och nu vet vi även att den digitala skolan fungerar och har effekt.

Annons
Annons

Studien är den första och begränsad då den bland annat saknar kontrollgrupp och har relativt få deltagare. Emellertid finns det mängder med studier som visar att träning är bättre än "ingen” eller "vanlig behandling".

–Träning, information och viktkontroll är basen i artrosbehandling enligt alla riktlinjer i alla länder. Vår studie talar för att en delmängd av artrospopulationen har god hjälp av webben, och att den förefaller likvärdig med den analoga. Dessutom kan ett webbaserat stöd, som finns tillgängligt närhelst det passar patienten, hjälpa till att stödja användaren kontinuerligt vilket studien visar. När det gäller den fysiska artrosskolan saknas resurser att ta omhand patienten längre tid än tre månader.

Fakta om artros:

Cirka 800 000 människor har artros i Sverige men många får varken diagnos, rätt behandling eller korrekt information om sjukdomen. Reumatikerförbundet tillsammans med Netdoktor har genomfört en stor undersökning som visar att nästan var sjätte artrospatient inte har fått information om vad deras artros kan bero på och vad de kan göra för att lindra besvären.

Läs även: För få med artros deltar i artrosskola

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Aarnesdotter 2017-04-2 07:04 (3 år sen)

  Det är förträffligt med Webbaserad Artrosskola, särskilt för oss som inte har möjlighet att deltaga i grupp, pga. olika förhinder t.ex. långa resor.

 • Avatar VladAr 2016-07-8 23:34 (4 år sen)

  Ingela, jag har också diagnostiserad artros i vänster knä. Läkaren ville inte diskutera operation trots att 50% av brosket är borta. Hänvisade till artrosskolan. Jag gick ett tag, märkte ingen skillnad. Fortsatte med långa promenader på egen hand. Köpte Knäortos Genu Direxa 8356 som används vid promenaderna. Har nästan blivit av med värsta smärtorna. När de återkommer tar en Ibuprofen 600 mg och de är borta. Trappor ÄR jobbiga. Undviker dem närhelst jag kan. Däremot är det viktigt att stärka lårmusklerna, de är de som stabiliserar och avlastar knäna. Man ska vila när man är trött och eller när smärtan är för jobbig. Sammanfattningsvis: man skall vara fysiskt aktiv, i rörelse dagligen.

 • Avatar ingela 2016-07-5 17:55 (4 år sen)

  Hej.
  Har Artros i knäna.Har gått på Artrosskola o fått övningar att göra..hjälper lite..men det var endast föreläsning.
  Undrar lite om det blir värre av att gå i trappor,klippa gräs..jag går o promenerar mycket..men det skrivs aldrig om vad som man skall undvika o hur man vet när man ska vila när o hur.Tacksam för svar.

 • Avatar Towanda 2016-06-24 15:55 (4 år sen)

  Håller med föregående talare - kanske också att man kunde få hjälp att utröna om man uppfyller kriterierna...inte många läkare som bryr sig alls, utan man får gå med värk o ofungerande leder o med sina hjärnspöken om att man nog inbillar sig o håller på att bli tokig...

 • Avatar Towanda 2016-06-24 15:21 (4 år sen)

  Håller med föregående talare - kanske också att man kunde få hjälp att utröna om man uppfyller kriterierna...inte många läkare som bryr sig alls, utan man får gå med värk o ofungerande leder o med sina hjärnspöken om att man nog inbillar sig o håller på att bli tokig...

 • Avatar VladAr 2016-06-10 23:06 (4 år sen)

  Ja, sätt igång med den webbaserade behandlingen då, för alla med diagnostiserad artros, tack. Jag anmäler mig direkt. Har inget att förlora.


Annons
Annons
Annons