Artros vanligt hos idrottare

Det är inte ovanligt att idrottare drabbas av artros i högre utsträckning än icke-idrottare. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin där man studerat fotbollsspelare och ishockeyspelare på elitnivå.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-11-04
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

En ny avhandling från Sahlgrenska akademin i Göteborg visar att ledsjukdomen artros kan vara vanligare hos de som utövar idrott än de som inte gör det. Orsaken? Mikroskopiska skador som uppstår när höften belastas, vilket leder till förändringar i leden och sedan artros.

– Vi jämförde en grupp på 32 elitidrottande män, 17 fotbollsspelare och 15 ishockeyspelare, med en grupp på 30 män som inte idrottar och tittade på förekomsten av höftbesvär och radiologiska förändringar. Förändringarna var lika vanliga i båda grupperna men artros och stelhet var nästan dubbelt så vanligt hos idrottarna, säger Páll Sigurgeir Jónasson, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Tillväxtstörningar i höften

Parallellt med avhandlingen har forskarna låtit studera avlidna grisar, vars höfter belastades under kontrollerade former. De experimentella studierna med grisarna visar att tillväxtzonen i höften är den svagaste delen i höften.

Annons
Annons

– När vi belastade höfterna upprepade gånger under en längre tid uppkom det mikroskopiska skador eller frakturer i och runt tillväxtzonen. Det är troligen dessa skador som ger upphov till de tillväxtstörningar vi ser i höfter, som orsakar förändringar i leden och senare artros, säger Páll Sigurgeir Jónasson, i pressmeddelandet.

Nya mätinstrument för artros framtagna

Tidigare har det enbart funnits mätinstrument för artros för äldre som behandlats med höftledsprotes. I samband med den nya studien har det nu tagits fram mätinstrument som lämpar sig för unga och medelålders, vilket är bra eftersom artros är en sjukdom som sjunker allt längre ner i åldrarna.

– Vi har nu tagit fram två instrument för denna grupp. Frågeformulär som är framtagna och anpassade för yngre och idrottare och som nu kan användas i klinisk vardag och framtida forskning, säger Páll Sigurgeir Jónasson.

Annons
Annons

Avhandlingen som heter High-load injuries in the adolescent athlete's hip; clinical and experimental studies and outcome measures försvarades den 30 oktober.

Har du koll på artros? Testa dina kunskaper och sprid budskapet genom att besöka artros-kollen.se

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-11-4 22:38 (4 år sen)

    Det är mycketsvårt att läsa texten, alldeles för SMÅ bukstäver.
    VARFÖR?
    Furrier

  • Avatar Namn 2016-06-29 11:02 (4 år sen)

    I agree with everything you said in this post- and those were my favorite sessions too! I haven’t stopped thinking about them.I’m so glad you got a picture of the 4 of us- and I’m definitely going to steal it (and credit you, of course)! I couldn’t remember whose camera it was.SO GOOD to see you- and I really hope it’s not too long until I see you again (in Colorado!). I still owe you a big goodbye hu.#oYu&g8217;re the best! xoxo


Annons
Annons
Annons