Fråga doktorn

Fråga   Artros

Fråga: träning

Jag har artros i mina båda knän, har gjort röntgen på båda och de har konstaterat att båda är utslitna men jag har inte någon vilosmärta, vad kan detta bero på? Jag har besökt vårdcentralen fler gånger ang. detta och de läkare jag har träffat har sagt att jag måste ta det lungt med träning, en har gett mig tips hur jag skall träna, men det är ingen hård träning. Jag har försökt att gå ner i vikt men stöter hela tiden på problem eftersom jag inte kan träna,det räcker att jag skall gå från en affär till en anna så låser det vänstra knät sig flera gånger och jag får stanna och massera för att sedan gå en bit igen och få upprepa samma procedur igen, detta gör att jag har lagt av med promenader. Jag har även försökt att simma, men har fruktansvärt ont länge efter. Jag har förstått att om jag skall gå ner i vikt måste jag också röra på mig. Har ni några bra tips till mig, jag vill inte gå på något svettigt gym, där går min gräns.

Svar:

Det är inte ovanligt att symptombilden stämmer dåligt överens med röntgenförändringarna vid artros. Ungefär hälften av alla som har röntgenförändringar har inte ont och omvänt, ungefär häften av alla som har ont har inga synliga förändringar på röntgen. Det finns inte någon enkel eller generell förklaring, men en orksak kan vara att artrossjukdomen utvecklas långsamt och det kan ta många år innan det syns något på röntgen. En annan förklaring kan vara att sjukdomen ofta går i "skov", då perioder av mer ont kan följas av perioder utan smärta. Sjukdomsförloppet är också mycket individuellt och det som är sant för en behöver inte vara det för en annan person.

Den bästa behandling som finns för de flesta med artros är träning. Dessvärre får många patienter med artros felaktigt besked från sina läkare att de ska vila eller sluta med träning. Det är inte rätt väg att gå. Du bör istället bli hänvisad till en artrosskola, eller om det inte finns i närheten, till en sjukgymnast som kan ge dig tips och råd om aktivitet och träning som är anpassade efter just dina förutsättningar och behov. Remiss krävs inte, så du kan själv kontakta en sjukgymnast i din närhet för att höra dig för.
Belastad dynamisk träning, så som promenader eller cykling är ofta bra, men om det inte fungerar finns det säkert möjlighet för dig att träna mer avlastat på land eller i vatten. Just simning gör ofta ont i knäna, eftersom det medför en liten rotation i knäleden. Däremot kan gymnastik i vattnet fungera bra, eller kanske löpning i en så kallad "wet-vest", där du hänger som en "kork" i vattnet och kan springa utan att röra botten.

Smärta under träning är vanligt och inte farligt, så länge det inte gör mer ont än vad du bedömer som "acceptabelt". Om du får mer ont under eller efter träning ska den ökade smärtan ha klingat av efter 24 timmar. Skulle smärtan överskrida dessa gränser bör du inte sluta träna, utan istället dra ner på intensiteten eller tiden du tränar, så att du hittar nivån som är lämplig för dig och din dagsform just nu.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
sakroiliit

2023-11-29 | 21:30

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Reumatism eller atros utan svullna leder?

2023-11-27 | 15:23

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Vilken ledsjukdom kan jag ha?

2023-11-7 | 09:08

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Kan DEXA visa artros?

2023-11-6 | 13:09

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Hur bevisar man att man har Artros

2023-11-6 | 11:47

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Vilka sjukdomar kan leda till Artros?

2023-11-5 | 22:03

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Smärtor insida lår

2023-11-2 | 12:46

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Höftartros eller infekterad muskel?

2023-10-3 | 12:11

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Kroppen

2023-09-30 | 21:01

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Behandling vid prostatacancer

2023-09-27 | 18:00

av Adolf Fredriks Fysiocenter

MR visar på uttalad höftleds Atros i båda höfterna - ortopeden har ändå skickat remiss för röntgen av vänster sida - är det en slätröntgen han vill göra?

2023-09-15 | 22:33

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Mycket snabb urinavgång - små mängder

2023-09-14 | 15:58

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Eagle syndrome

2023-09-4 | 01:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Höftledsoperation

2023-08-28 | 09:42

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Fallskada med knäprotes

2023-08-24 | 13:35

av Adolf Fredriks Fysiocenter


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons