Fråga doktorn

Fråga   Artros

Fråga: Knäledsoperation

Jag kommer att inom två månader opereras och få en ny knäled. Jag har alltid rört mig främst med gymnastik, cykling och promenader men under senare år kommer smärtorna efteråt och dom har gjort ondare och ondare. Jag är röntgad och har fått konstaterat artros i båda mina knän men det är vänster som är besvärligast. Jag får också inflammation i knävecken och vätska runt om. Jag är orolig för operationen och tänker att jag kanske kan stå ut lite till men eftersom jag inte kan gympa eller ta lite längre promenader så blir jag mer stilla och den övriga kroppen blir ondare och stelare.

Kan du råda mig, genomgår jag operationen för tidigt? Jag vill få tillbaka min rörlighet och få bort smärtan inflammationshämmande läkemedel klarar inte min mage efter alla år jag ätit Pronaxen. Jag är 65 år och känner mig pigg.

Svar:

Hej,

 

det är en klok fundering du har. Du skriver inte om du har provat att gå till sjukgymnast, om du har fått tips på hur du kan anpassa din träning, förhålla dig till smärta under aktivitet eller om du har deltagit i artrosskola.

En artrosskola leds av sjukgymnast och består av information och möjlighet till individuellt anpassad och övervakad träning.  I en artrosskola får du tips och råd kring hur du kan anpassa din träning och aktivitet i vardagen efter dagsform och efter hur dina leder mår. Det kan vara relativt enkla åtgärder som kan göra stor skillnad och framför allt får du lära dig hur du ska hantera smärta under eller efter aktivitet.

Mitt första råd till dig är således att söka upp en artrosskola om du inte har deltagit i någon ännu. På www.boaregistret.se kan du klicka på länken "hitta BOA" och därmed få upp en karta över var det finns artrosskolor nära dig. Till artrosskolan är du välkommen utan remiss.

Om du har deltagit i artrosskola och trots det inte upplever att du har fått någon hjälp eller lindring av dina besvär kan det vara dags att opereras.

Smärta vid artros varierar över tid. Perioder med mer intensiv smärta eller värk avlöses av perioder med mindre symtom eller inga besvär alls. En sådan period av mer eller mindre besvär kan vara i allt från någon vecka till år. Artros varierar också stort från individ till individ. Då man har haft sjukdomen under många år kan perioderna med mer besvär bli allt längre.

Det är inte farligt att röra på sig även om det gör ont, så länge det inte gör mer ont än vad du tycker är acceptabelt. Det ska mycket till för att skada leden genom att vara aktiv. Att det gör ont efter träning är inte heller farligt om den ökade smärtan har klingat av efter 24 timmar. Om det gör mer än acceptabelt ont, eller den ökade smärtan inte ger med sig efter ett dygn kan du ta lärdom av situationen och anpassa intensitet eller varaktighet på aktiviteten nästa gång. På så sätt kan du så småningom hitta en balans mellan symtom och aktivitet. Hur aktiv man kan vara kan variera över tid, precis som besvären.

En operation är en mycket bra behandling, på rätt indikationer. Det är emellertid väsentligt att man har provat andra behandlingar först, så som artrosskola som är grunden i artrosbehandling. Efter en operation kan det ta många månader innan du har fått upp rörelseförmåga igen. Även om en protes kan medföra en fantastisk förbättring av symtom återfår man sällan lika mycket rörlighet som i en frisk led.

Jag hoppas att du hittar vägar att fortsätta vara aktiv och önskar dig lycka till, oavsett behandling.

Med vänlig hälsning

Carina Thorstensson


DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

 

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Artros i händerna?

2021-09-16 | 20:35

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Facettledscysta

2021-08-30 | 14:55

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Träning vid spinal stenos?

2021-08-28 | 13:21

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Kan jag operera båda mina knän samtidigt

2021-08-24 | 14:10

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Artros och fibromyalgi

2021-08-23 | 11:40

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Svullna fingrar

2021-08-18 | 17:32

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Knöliga ljumskar

2021-08-9 | 22:31

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Ont i ryggen efter fall

2021-01-10 | 10:55

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Röd hand

2021-01-6 | 12:51

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Stickande smärta och brännande känska i underben och fotled - har höftleds och knäartros konstaterad

2020-11-28 | 10:08

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Tumbasartros

2020-10-4 | 14:09

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Muskelreumatism

2020-10-23 | 14:33

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Återkommande inflammation i knä, men ganska korta perioder med lång tid emellan. Får även bakercysta i samband med inflammationen.

2020-10-29 | 15:33

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Duloxetin

2020-12-24 | 19:40

av Adolf Fredriks Fysiocenter

Sklerotisk avgränsad bendefekt?

2021-01-14 | 15:55

av Adolf Fredriks Fysiocenter