Fråga doktorn

Fråga   Artros

Fråga: Akupunktur?

Jag är en kvinna på 54 år som har artros i händer och fötter, har bytt led i vänster tumbas samt stelopererat 2 leder i höger fot, detta har gjort min smärta lite bättre på just dessa ställen men resten av foten och vänster fot värker ständigt även i vila. Jag äter arcoxia ibland och tradolan ibland och har även prövat naturmedel som musselolja och litocin. Jag undrar nu om ni tror att akupunktur skulle kunna hjälpa mig. Har fått kortison i både fingrar och fötter utan resultat.

Svar:

Hej och tack för din fråga.
Att steloperera leder är ofta, precis som du beskriver, en bra behandling för de leder som opereras, men det medför också en ny och ofta större belastning på angränsande leder. Om jag förstår din beskrivning korrekt är det nu fötterna snarare än händerna som är ditt största problem. I fötterna ligger de små lederna relativt nära varandra och den lilla men viktiga rörlighet som krävs i var och en av fotens småleder när du går och står behöver är ofta avgörande för god funktion och smärtfri rörlighet.

Du är relativt ung och jag undrar först och främst om du har fått hjälp av en sjukgymnast med att ta ut den rörlighet som behöver finnas i foten? En sjukgymnast med specialistkunskaper i ortopedisk manuell terapi (OMT) kan ofta hjälpa dig att avlasta och smärtlindra dina småleder i foten genom manuell behandling, där man med liten kraft kan mobilisera lederna i förhållande till varandra. En sjukgymnast med OMT kunskaper kan du nog hitta i Gula Sidorna i telefonkatalogen.

Min andra fundering är om du har provat inlägg? En vanlig anledning till artros i fötterna är tidigare skador av ledband (så som vrickningar o stukningar), som med tiden gör att foten "sjunker ihop" och belastningen hamnar på delar av foten som inte är gjorda för att ta hög belastning. Fotvalven hjälper till att dämpa belastningen i fötterna, och ger foten en spänstig, fjädrande funktion. Nu vet jag inte om det är fallet för dig, men oavsett skada är det mycket vanligt att fotvalven sjunker med åren, speciellt hos kvinnor.

Inlägg kan hjälpa till att lyfta och bibehålla fotens valv, för att på så sätt fördela belastningen optimalt över de leder som ska ta belastning i foten. Det gör ofta ont att använda inlägg i början, eftersom foten behöver vänja sig vid den nygamla positionen igen. Detta är att betrakta som träningsvärk, och bästa sättet att komma över det är att använda inlägg en liten stund de första dagarna och sedan utöka tiden allt eftersom dagarna går, för att slutligen använda inlägg varje dag och i de flesta situationer då du står och går.

Ett bra inlägg kan provas ut av ortopedtekninker. Då blir de direkt anpassade efter din fot. Denna variant är dock ganska dyra och ett billigare alternativ, som kan vara värt att prova för att se om inlägg alls är något för dig, är den typ av 3/4-dels sula i läder som finns i de flesta välsorterade skoaffärer. Inlägget ska vara hårt på undersidan och det är lämpligt att använda det i skor som inte har allt för mjuka sulor och som sitter bra på foten (typ snörskor). En mjuk sko kan ta bort effekten av inlägget genom att skosulan ger med sig istället för din fot.

Akupunktur kan vara ett alternativ, men hjälper oftast inte så bra på den typ av långvarig smärta som artros medför. Det betyder inte att det inte skulle kunna hjälpa dig, och mitt råd är att du provar akupunktur 4-5 gånger för att se om det har någon effekt för dig. Om det inte har hjälpt efter 5 gånger kommer det sannolikt inte att göra någon nytta och jag ser ingen anledning att du fortsätter behandlingen.

Jag önskar dig lycka till med din fortsatta behandling av fötterna! Glada fötter är viktigt!

Många hälsningar från Carina Thorstensson

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Artros gör en stel

2019-08-27 | 11:42

av Mikael Bouleau

Finger-artros: Vad kan man göra?

2019-08-28 | 16:20

av Mikael Bouleau

Hur förebygger man artros?

2019-08-29 | 07:19

av Mikael Bouleau

Är värk efter träning farligt eller normalt?

2019-08-27 | 10:08

av Mikael Bouleau

Smärta från knäartros, kan den spridas?

2019-08-27 | 08:55

av Mikael Bouleau

Kan det vara artros även om det inte syns på röntgen?

2019-08-27 | 12:40

av Mikael Bouleau

Stel på morgonen

2019-08-27 | 19:41

av Mikael Bouleau

Hur vet man att det är artros man har?

2019-08-29 | 14:56

av Mikael Bouleau

Ska man trotsa smärtan och promenera ändå?

2019-08-27 | 10:51

av Mikael Bouleau

Artros i halsrygg

2019-08-27 | 10:58

av Mikael Bouleau

Vill sluta äta värktabletter

2019-08-27 | 10:44

av Mikael Bouleau

Artros

2019-08-28 | 14:02

av Mikael Bouleau

Knä-artros: När ska man operera?

2019-08-30 | 23:01

av Mikael Bouleau

Val av kost - påverkar det artrosen?

2019-09-2 | 18:24

av Mikael Bouleau

Artros och kosttillskott - fungerar det eller är det bluff?

2019-09-1 | 15:15

av Mikael Bouleau


Annons
Annons
Annons