Forum Artros


tumbasartros

Hej Jag undrar om någon har opererats för tumbasartros, skulle vara intressant att dela erfarenheter. mvh elind

Har opererat mig för 3 veckor sen,på mig gjorde dom en ledplastik, d.v.s dom tar från en sena på under ar,em och delar den,dom borrar hål i benet vid cmc1 leden och spänner upp upp tummen så att den blir stelare,i mitt fall var jag överrörlig och hade smärtor i vänster tumme,jag använde den så lite som möjligt,på sös i stockholm gör dom denna operationen och kan även om brosket är för skadat sätta in en protes istället,nackdelen med denna är att man är garanterad en ny operation då protesen inte håller för evigt.Efter min operation har jag gips i 6 veckor sen en stödskena i 6 veckor.när jag tog stygnen efter 2 veckor kunde jag känna att min tumme var mycket stelare än innan,jag tror att det kommer bli en bra skillnad för mig än innan operationen..


hittade denna sida som jag tycker är bra och som ger många svar. http://www.orthopaed.se/information/Information%20tumbasartros1.pdf Skulle du ha mer funderingar så kanske jag kan berätta mer ju längre min behandling har pågått.


hej tack för ditt svar , jag har fått en protes(artelon) inopererad den kommer att ersättas med egen bindväv då den absorberas av kroppen. Detta gör ju att jag undrar om jag verkligen kommer att kunna belasta min tumme som jag gjort innan,jag har ett handintensivt arbete, även med tanke på den information du fick angående omoperation. Har du besvär från andra leder ? Är du vänsterhänt?mvh elind


Hej igen.Jag är höger hänt.Jag hade haft ont i tummen i över 3 år och provat att använda ortros tumskydd som fungerade ok.Jag använder oxå händerna mycket med ofta tung belastning.Jag vet mer efter ett år efter operationen om den blev lyckad,kommer vara stel länge efter innan man kan röra den normalt igen,då får man se om smärtorna är över.min läkare sa att fungerar inte denna operation blir det protes,ska fungera jätte bra den oxå,men det räknas fortfarande som lite experimentell då man inte riktigt vet hur länge den håller,man får räkna med en om operation i framtiden,trodde han.vad har du gjort för någon typ av operation?.Vet inte om det är samma som jag får göra om denna inte fungerar.Finns även en annan variant då man tar bort den skadade biten,ungefär som en socker bit,sen lägger man ner den överblivna senan som dämpare.Tummen blir kortare och man har troligen samma styrka i den som innan,smärtan ska oxå försvinna eller minska.Jag säger bara som han förklarat i mitt fall.Jag hade skador på brosket vid cmc1 leden och var över rörlig i leden.


Hade inga andra besvär än att tummen gjorde ont när jag vickade på den och när handen var vänd ner och skulle lyfta något,även när man skulle anväda tummen med pekfingret och styra med och trycka,om du förstår vad jag menar.Sökte hjälp på många ställen innan jag hade tur och hamnade på operations listan,fick många olika svar innan,ta värk tabletter,går inget att göra åt,kortison sprutor.Opererade min vänstra tumme men är höger hänt..Var opererade du dig?.


Hej jag har opererats i min högra tumme och är högerhänt.Jag är fortfarande sjukskriven och kommer att vara det till den 12 maj sedan halvtid till den 15 juli. Jag var gipsad i 3 veckor och hade sedan skena i 3 vec kor jag använder ortos ibland.Nu försöker jag få igång tummen med sjukgymnastik , den är fortfarande stel och vill inte vara med riktigt. Jag hade ungefär samma sjukhistoria som du, ont i cirka 3 år fick höra att det inte gick att göra något åt förutom värktabletter och ortosanvändning,jag fick till och med höra att det var resursslöseri att röntga min hand men fick sent omsider en remiss till röntgen och handkirurg.Det är tråkigt att det inte tas mer på allvar då det är otroligt jobbigt med denna värk. Har du hört något om orsaken till dina besvär ? kommer du att kunna jobba som vanligt efter operationen ? Sjukgymnaster och läkare har lite olika uppfattningar om hur användningen av händerna påverkar dessa verkar det som. MVH elind


jag är sjukskriven till den 12 juni förstås.


Hej igen.Målsättningen är att jag ska kunna jobba som vanligt igen,tar ungefär ett år innan jag ska kunna röra mig ordentligt igen, då först ser man om det fungerade,annars blir det samma som du har gjort.när jag tog stygnen och han bad mig röra på leden var den superstel,Tar tid innan allt fungerar igen har jag förstått så ha tålamod,jag har fortfarande gips sen blir det skena i 6veckor med sjukgymnastik oxå,smärtar ibland fortfarande.Vet inte när jag får börja jobba igen,blev sjukskriven 3 månader direkt.


Nu har det gått 3 månader o jag ska börja jobba igen.Blev ingen stödskena efter gipset utan fick börja träna upp rörligheten igen utan tunga lyft.Var stel första veckan sen kom rörligheten tillbaks mer o mer och har nästan full rörlighet nu.Allt känns bra med lite smärta fortfarande och lite svullnad som jag får räkna med i 2-3år innan det försvinner sa läkaren.


Hej! Jag har op mina tummar tre ggr/hand. Dels plastik och sen stelop. Därefter i den ena tummen lades det in en swansonprotes och i den andra gjordes plastiken om. Tyvärr är det ytterligare en op planerad för det är artros på fler ställen i handen så nu blir det den 7:e handop. Jag ger inte upp!! det blir bra efter varje op förutom efter den sista som gjordes i maj i år. Gips har det varit i genomsnitt 6 v och därefter ortos i 12 v. Sista op var det samma sak med gipset men sen behövde jag inte anv ortos mer än vid tungt arbete. Just tunga lyft försöker jag numera att undvika! Har sjuka leder så detta är kanske inget att jämföra med...jag har arbetat heltid förutom en tid efter op och sen alltid kunna återgå i tjänst på 100 %. Allt beror på vad för sysselsättning man har. Jag är sjuksköterska o för mig har det funkat att arbeta. Ville bara säga att lev som vanligt!! nåväl en viss anpassning får man ju göra men det brukar funka som vanligt i stort sett. Dessa erfarenheter har du säkert nu då det gått en tid efter op för din del! Må så gott!! Tina


Oj,det var många op.Jag har dessvärre ont i tummen fortfarande,började få ont i leden ovanför sen kom det tillbaks i cmc1 leden igen,har inbokat op på andra tummen för samma besvär,kan man inte göra något åt förrän den första är bra,har ringt min läkare men det tar typ 2 veckor innan han ringer upp,han får undersöka den igen.har inga problem med tunga lyft utan det är när man använder tummen mycket att trycka med som besvären kommer tillbaka,tyvärr är det mycket sånt i mitt jobb,har börjat äta diclofenac igen och får se om dom hjälper,ger inte upp.


Glömde säga att besvären kom tillbaka när tummen hade börjat återfå sin normala form,var bra svullen innan.


Glömde säga att besvären kom tillbaka när tummen hade börjat återfå sin normala form,var bra svullen innan.


Nu är båda tummarna opererade och jag jobbar normalt igen,äter fortfarande arcoxia som jag tycker är suveränt,behöver egentligen inte ta dom men känns som dom hjälper,kan ta upp till 3 år innan ärrbildningen inuti handen upphör har läkaren sagt,känns bra att ta dom då svvullnads känslan i handen helt försvinner då.inga problem med den första opererade tummen,den andra e lite stel fortfarande men räknar med att den kommer vara helt bra igen inom ett år,tog ungefär lite mer än ett år efter op som allt kändes toppen igen...Jag gjorde eton plastic på båda tummarna..d.v.s man tar en del av pekfinger senan och borrar in i benet vid cmc leden och låter växa fast där,får man en stabil tumbas igen,därav den långa sjukskrivningen på 3 månader,tar mellan 10-12 veckor innan det e helt läkt..sex veckor med gips sedan rörelse träning utan någon belastning alls,efter 3 månader är allt läkt och jag kunde belasta fullt igen.Fungerar toppen nu..skönt det e över..så tveka inte en sekund om det börjar göra ont i tumbasen,gå till en riktig hand specialist,bättre gå tidigt än innan brosket kan ha skadats för mycket..

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons