Forum Artros


Stelopererad fot

Är det någon som har stelopererat foten och kan berätta om hur det känns efteråt? Jag opererade foten pga artros i september. Tog bort gipset efter elva veckor och nu har det gått fyra veckor till. Foten är fortfarande väldigt öm och svullen. Kan bara gå och stå korta stunder innan det börjar värka. Resten av kroppen mår ju inte bra av detta stillasittande. Alla andra leder i kroppen vill ju röra på sig! Någon som har gått igenom samma sak??

Jag fick erbjudande om steloperation av fotens huvudled för många år sen, men jag ville inte... Det är ju väldigt ovanligt med artros i fötterna, det säger alla läkare, så det finns väl inte så många här att jämföra sig med. Men det var tydligen enda sättet att bli av med värken... Eftersom jag har artros i nästan varenda led så misstänkte jag att de andra lederna i foten skulle bli för överansträngda och börja krångla också.. Har bytt ut höftlederna -92 och -95 och nu ska de visst operera om nr 1. Jobbigt. Jag smörjer nu in mina fotleder med Isländska ört-värkkrämer/oljor + tar antiinflammatoriska kapslar av Gurkmela (Fortodol - Hälsokost) och klarar då av att träna och har blivit mycket bättre i alla leder. Att bli sittande är förödande ju - och förvärrar all artros! Men om alla sår är läkta kan du väl få vattengympa? Det är ju den bästa träningen och då kan du röra på resten av kroppen, tills foten orkar med. Du måste nog "skrika högt" för att få bästa rehab! OM det dröjer för länge så kan du ju gå i en vanlig grupp i ngn simhall. Jag tränar 2 ggr/v i 27° -bassäng i vanlig grupp. Du ska stå så djupt du kan för att inte överanstränga foten. Du kan ju använda bara den o-opererade från början och koncentrera dig på resten av kroppen. Bastun efteråt är bara så hääärlig! Lycka till!


Jag en kvinna 62 år opererade ena foten 29 sept. gips 5 v sedan sjukskriven 2 mån. men har ont i foten fortf. det känns tråkigt. Har svårt med skor också. Jag hoppas att det ska bli bättre för så här ville jag inte att det skulle bli.


Hej Elisa. har själv efter en kompressionfraktur stelop min fot ( -86/25år ) allt under övre språngleden är fixerat. Räkna med att vara öm och att ha värk i foten resten av livet. det tog många år innan jag kom underfund med hur just min fot vill ha det. Här är några av mina egna tips. Bra skor går inte att understryka nog i detta fallet,langinlägg kan oftast tvinga foten i ett läge som framkallar smärta. testa ortptekn egna inlägg som är 0,6mm, dessa underlättar för mig men de går åt fort så be om många. vidare ska du tänka på din vikt, har du övervikt så hjälper det att gå ner några kilo. Tänk efter lite , när du har handlat några liter mjölk och bär dessa hem visst gör det ont i foten ) Tänk då vad samma kilos övervikt pressa på din fotled. som Mitti skrev här innan så är vattengympa ett perfekt hjälpmedel.Du får en flytväst så du kan hålla dig precis över botten och sakta träna upp dina leder, räkna med att det tar tid.det viktigaste är att du inte bara nöjer dig med vad vad du får från ortptekn utan testa och exprimentera själv, foten säger snabbt ifrån vad som passar just dig. Själv har jag en ung och inovativ ortopedtekniker som bara tycker det är bra att jag våga testa lite själv.Men som sagt räknar med att du måste nöta in foten och dina nu nya leder som du andvänder, det gör ont och tar tid ,men det blir bättre. Hoppas detta hjälpte dig lite på vägen. Mår väl :Theleg

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons