Forum Artros


Läketid hallux rigidus. Dina erfarenheter?

Någon som har gjort samma ingrepp? Hur gick din återhämtning? 
Jag är 38 år och genomgick i slutet av augusti cheilectomi. Operationen gick bra och visst blir det bättre, men nu efter snart tre månader känns det som att jag nått en platå. Bland annat hugger det ofta till framför "ledkulan" när jag går, som om något skaver. Känslan påminner om när det var som sämst innan ingreppet... Tycker även att rullet i steget inte är särskilt mycket bättre än innan. Utan skor kan jag bara ta korta steg. Dock gör det mindre ont om jag gjort mina övningar och stått på tå innan; som om leden värmts upp och töjts. 
Gjorde ett liknande ingrepp i samma fot när jag var 17. Ingen berättade då för mig att den interna läkningen tar mycket längre än själva såret, så jag körde igång med en hård fotbollssatsning alldeles för tidigt. Den missen ska jag inte göra igen. 
Det finns anmärkningsvärt lite info på svenska om läkeprocessen. En amerikansk sajt menar att man inte kan utläsa något resultat innan 4-5 månader. Och att det kan ta upp till ett år innan foten är helt läkt.
Så skriv gärna lite om dina erfarenheter av ingreppet och läkningen!

Hej
jag har opererat båda fötterna för Rigidus och gjorde cheilectomi på bägge, det är nu 10 år för höger och 6 år för vänster fot. jag var drygt 40 år när jag opererade mej första gången.
Det tog ca 6 månader innan jag kunde gå utan att ha ont, själva nötningen vid varje steg gjorde ont, den stora fördelen var ju att knölen blev mindre och det blev lättare att ha vanliga skor, men rullet i steget tycker inte jag blev bättre alls. Jag fick aldrig några tåövningar så mina tåleder är fortfarande rejält stela och jag får väldigt ont när jag har klack, max två-tre centimeter på ett par boots. Jag har skaffat skor med rullsulor och gjort formgjutna sulor för att hjälpa foten och det känns bättre då. De sulorna flyttar jag runt i alla skor jag använder och de lyfter upp hålfoten och minskar belastningen på tåleden för mej. Jag har lyckats göra tjejklassikern två gånger efter att jag opererade mej, fötterna gjorde ont i nån vecka efter skidåkningen men det går :)
Lyckat till med läkningen nu - det blir bättre men det tar tid.
Mvh/BassetNordin


Hejsan! Jag gjorde en cheilektomi på hö stortå för drygt två veckor sedan. Om några dagar ska stygnen bort. Jag undrar vilka övningar man får för att öka upp rörligheten efter operation. Vill gärna maximera utfallet och börja redan innan jag lyckats få en tid till sjukgymnast.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons