Forum Artros


Bra med ny led?

Finns här någon som har fått en ny knäled? Vad har ni för erfarenheter av den? Blir det bra? Är det bättre att ha kvar sin egna gamla, trots att den värker?

Det finns blogginlägg om knäoperationer som du kan kolla på artros el. becherev-områdena. Själv har jag bytt ut båda höftlederna, och det verkar enklare med rehaben efteråt. Att slippa värken är sååå underbart! Läste nyligen i ngn blogg att det kan ta upp till två år innan man är återställd... Men jag antar att om man väntar för länge med op. får man svagare muskler runt knäet och då tar det ju tid. Du får säkert fler svar av såna som verkligen vet! Lycka till!


Jag har bytt båda knälederna och båda höftlederna. Tyckte inte det var svårt att komma tillbaka efter knäoperationerna. Gjorde dom först så jag var ju lite yngre då :-) Knälederna har inte lika lång hållbarhet som jag tror att höftlederna har så man bör ju inte operar tidigare än nödvändigt, men som IMO skriver så är det så skönt att slippa det onda. De restriktioner jag fick efter knäoperationerna var bara att inte hoppa eller springa. Med höftleder är det fler restriktioner så jag tyckte det var lättare efter knäoperationerna. Man kan inte att böja fullt ut i knäleden, protesen tillåter inte det, så att sitta på huk är inte så lätt. Det är tillåtet att stå på knä men det känns inget bra så det undviker jag. IMO skrev artt det kan ta upp till två år innan det är helt läkt men till mig har man sagt 1 år. Jag vill minnas att jag började arbeta 2 mån efter op. på halvtid. Tränade ganska mycket mellan mina operationer, mest i varmvattenbassäng, och det har hjälpt mig mycket. Har också förstått att det är bra om man lär sig gå med kryckor före operationen.


Jag träffade en 55-årig kvinna förra helgen, som inte bytt ut hela knäleden, utan bara halva. Det var tydligen rätt nytt förfarande (?) och bättre, än att byta hela. Hon var rätt nyopererad (6 veckor sedan) och höll på att träna upp musklulaturen, men den passiva värken - i vila - hade tydligen redan minskat, trots att hon naturligtvis fortfarande får ont av överansträngning.


jag fick en ny knäled vä sommaren 2004 . Efter op gick jag på sjukgymnastik 3 ggr per vecka i ett halvår, sen kunde jag gå utan kryckor och har klarat det mesta i vardagslivet. Även om man får ngt begränsad rörlighet så tvekar jag inte att byta även den hö då smärtan försvann helt


Hej! jag har för 4 mån sedan fått en ny knäled inopererad och för mig har smärtan blivit lite bättre men inte så mycket som jag hade hoppats på,dock kan det förhoppningsvis bli bättre med tiden.Om du ska operera eller inte beror på om du har något brosk kvar,har du det så prova med tuppkamssprutor som du kan få hos en ortoped.dyrt men hjälper många,ät också artrox och försök att röra på dig,det blir inte värre utan faktiskt bättre.Är du utan brosk och har ständig värk och svullnad runt knät dygnet runt så finns det inget annat att göra än en operation.Jag måste dock säga att det tog mycket mer på allmäntillståndet än vad jag kunde tänka mig och det är en stor operation där det alltid finns risker tex.infektion.


Mycket intressant tråd. Jag har atros i ett knä och det har påverkat min livskvalitet i negativ riktning. Vill operera men undrar samtidigt vad det får för konsekvenser. Finns så lite information på nätet just kring varför man ska vänta med operation och vilka riskerna är, så det är guld värt att ni delar med er.


Jag sökte på nätet och hittade läsning om knä- och höfledsoperationer i en läkartidning. Artikeln var sedan år 2007 men den visade i procent av befolkningen hur många höft- och knäledsoperationer som görs i respektive län. Mitt län låg längst ner i listan på antal genomförda operationer. Kanhända är det därför jag har fått hålla på och kämpa för att få hjälp sedan april 2008. Eftersom vi har en vårdgaranti som säger att vi inom en viss tid skall få vård ringde jag upp ansvarig verksamhetschef för att få hjälp att söka mig till annat landsting för o.p. Ställde frågan varför mitt ärende bollats mellan olika läkare och varför inte jag berördes av vårdgarantin och om det ev. berodde på min ålder. ( Vet att som pensionär har vi inte högsta prioritet.) verksamhetschefen var den som skulle hjälpa mig att komma till annat landsting (se vårdgarantin ) men han slängde på luren och ville inte prata med mig. jag blev helt förskräckt. Tydligen hade han en dålig dag? Har träffat tre ortopeder hittills och fått olika råd av dessa. Två för och en emot en operation. Hoppas att den ortoped jag träffade i går kommer " till skott" om jag nu bestämmer mig för o.p. Det blev inget bestämt men jag fick veta att jag hade en väntetid till på tre månader till o.p. Snacka om effektivitet i vården


Vad gäller knäartros så får man inte ordentligt svar någonstans. Har verkligen sökt på nätet. Verkar nästan skumt. Man ska helst vänta sägs det men det är ju inget svar. Bara en av tio opereras men det är ju inte heller något svar. Några obesvarade frågor är - Beror det på att det kostar? Att operationen är riskfylld? Att det är dåliga resultat? Att det inte håller så länge? Varför ska man vänta när man bara blir äldre och har svårare att klara en operation fysiskt? Fungerar motion bättre och vilken jämförande forskning visar det? Varför svarar ingen på frågorna?


Hej har opererat bägge knäna ett för ett år sedan har gått jättebra, det högra för tre veckor sedan, går utan krykor nu. Detta är det bästa jag har gjort.


Hej.Såg ditt inlägg precis för en stund sedan:Jag gjorde båda samtidigt.Ta kontakt med mig.Skicka ett meddelande så kan jag berätta.Gjorde mina knän på S:t Görans i Stockhol.Hör av dig....

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons