Forum Artros


Artros frågor

Undrar om det är någon som har två höfter inopererade och hur det fungerar hur det är att leva med detta??. Är det skillnad efter operationen att komma igång?? Jag vet ju att du "imo" har det. Kanske du kan skriva hur det är. Jag har ju cementerad höftled i vänster sida och det blir det antagligen även i andra. Är glad om jag får lite svar på detta här på sajten.

Jag ska också operera min andra höft (förmodligen i sept) och är också intresserad. Dessutom undrar jag ni som är opererade, vilka restriktioner har ni fått? Tydligen är det olika i olika landsting. Läste om någon som skulle få åka slalom ett år efter op. Jag ska inte böja mer än max 90grader i höftleden, inte korsa benen och inte rotera höftleden. Har ni andra fått samma direktiv?


IMO här. Mina höfter är ocementerade titanproteser och opererades in 1992 resp. 1995 och har fungerat perfekt hela tiden - ingen värk!! (Jag brukar säga att de är mina bästa leder numera). Benen är lika långa, jag fick 2 v. intensivrehab på Röda korsets sjukhus efter op nr 2. Då fick jag hjälp att bygga upp en ordentlig "muskelkorsett" runt höfterna och jag var en "duktig flicka" och gjorde som de sa. De har aldrig gått ur led utan hållit sig på plats. Jag kunde inte korsa benen innan op heller, så det är inga problem att låta bli. Nu kan jag korsa dem lite grann, men det känns inte bekvämt så jag avstår gärna. De första åren böjde jag mig inte framåt mer än 90 grader, men nu gör jag det - till sjukgymnastens förskräckelse! Jag har ju fått hjälp med att sträcka ut hälsenorna, så nu kan jag böja ryggen och knyta skorna själv utan problem. Ett tips är att jobba på att sluta vagga och träna att gå som mannekängerna (ser larvigt ut - men tränar utsidan höft + balans). Jag föll tillbaka till att vagga som en anka när fotlederna blev illa angripna av artrosen. Men nu jobbar jag på att gå normalt. Höfterna mår bättre av det också! Fler frågor?


ja bonnelina det har jag oxå fått de direktiven och de har jag följt. Onödigt om höften skulle gå ur led. Det skall göra fruktansvärt ont. Jag använder väldigt mycket griptänger. Allt som skall plockas upp från golv. Hemskt och skriva det ....men skönt att ha en till som sitter i samma båt. Kan bli bra att följa varandra. Jag hoppas att jag kommer till under hösten oxå. Jag längtar efter ett liv med mindre smärta och att jag skall kunna ta promenader.


bonnelina....läste ditt profil berättelse nu efter jag skrivit min första kommentar till dig. Det är inte lite du har gått igenom. Varför skall det vara så att man drabbas av så mycket. Hoppas verkligen nu att det är sista ingreppet du behöver gå igenom. En stärkande kram till dig från mig


Ja jag har ochså fått samma direktiv som er. Däremot har jag inga problem med att plocka upp saker från golvet och böja mig fram men jag tror inte det är så bra för ryggen. Glömmer bort det där med att föra benet bakåt istället. Men griptången är det allra bästa hjälpmedlet tycker jag. Använder den mycket när jag ska plocka undan saker skor och ting som ligger och skräpar. ha de Mickis


Sedan givetvis strump pådragaren. Visste inte att det fanns överhuvudtaget när jag vänta på första operationen. Vilket jobb jag hade för att få på mig strumporna. Nu går det som en dans :-))


Har inte behövt använda griptången på länge upptäcker jag... Men strumppåtagaren är suverän när man ska få på strumpbyxor! Ett tips som underlättar: När ena stumpbyxbenet går sönder så klipper jag bort bara själva stumpan så det blir ett ben och byxan kvar. När nästa går sönder (av samma sort) gör jag likadant. Då får jag två strumpor och dubbla byxor - men det är mycket lättare att få på dem. Ibland behöver jag inte ens strumppåtagaren då! Jag kan böja benet lite snett åt sidan och trä på foten faktiskt. Vet inte om det är tillåtet, men det har inte gjort ont eller känts fel. Ryggen ska sträckas ut säger sjukgymnasten. Egentligen behöver man tänja inre ryggmuskler gnm att sitta i skräddarställning - och det går ju inte alls. Så jag försöker böja svanken så mycket det går. Hur gör ni med ryggen?


ryggen tränar jag varje dag minst 2 gånger. jag ligger på mage på golvet och lyfter överkroppen med händerna i golvet ungefär som en bebis. Den övningen har jag fått av sjukgymnasten och den hjälper jättebra mot min rygg märker direkt skillnad. /mickis


Förstår när jag läser ditt inlägg att du ligger på golvet....att din protes är l mer lätthanterlig än min cementerade. På golvet har jag inte varit sedan innan min operation av höften. Kan längta så att ligga på sandstranden.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons