Intervju | Artros |

Viktiga hörnstenar vid artrosbehandling

En tidig diagnos ger möjlighet att snabbt sätta in träningsinsatser och grundbehandling. Det leder till ett bättre behandlingsresultat och kan till exempel innebära att personen med artros får mindre ont och mindre påverkan på funktionen och inte får felställningar vilket annars kan bli ett hinder vid träning och motion. Så säger Carina Thorstensson, sjukgymnast som sedan 20 år tillbaka arbetar med klinisk forskning om reumatiska sjukdomar.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Carina Thorstensson är sjukgymnast och arbetar sedan 20 år tillbaka med klinisk forskning om reumatiska sjukdomar på Spenshult Reumatikersjukhus i Halmstad. Hon håller även föreläsningar och bygger en stor del av sin forskning på de frågor som ofta ställs av reumatikerpatienter i publiken.

- På så sätt kan jag tillvarata de frågeställningar som finns och studera dem. I bästa fall kan resultatet ge ett svar tillbaka, säger Carina Thorstensson

Både som forskare och sjukgymnast har Carina mött artrospatienter från 30 år och uppåt. Tidigare associerades ofta artros med hög ålder och förslitningsskada, idag har vi fått upp ögonen för yngre patienter med andra orsaker till artros, till exempel skador från elitidrott.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

- Får du en idrottsskada som tonåring kan det ta över tio år att utveckla artros men är du 30 år när du får en skada kan det gå fortare och bara ta tre till fem år att utveckla artros, säger Carina Thorstensson.

Hur viktig är tidig diagnos?
- En tidig diagnos ger möjlighet att snabbt sätta in träningsinsatser och grundbehandling. Det leder till ett bättre behandlingsresultat och kan till exempel innebära att personen med artros får mindre ont och mindre påverkan på funktionen och inte får felställningar vilket annars kan bli ett hinder vid träning och motion.

Vilka är de bästa behandlingsmetoderna vid artros?
- Det är svårt att generalisera, var och en behöver pröva sig fram och få en egen, skräddarsydd behandling. Men min erfarenhet är att grundbehandling vid artros i ett tidigt stadium består av tre hörnstenar träning, information och viktminskning för de som är överviktiga. De med svårare former av artros kan behöva komplettera med läkemedel, kirurgiska ingrepp eller ortopediska hjälpmedel.

Annons
Annons

Kan nätet fungera som hjälpmedel vid informationssökning om artros?
- Ja, Internet kan vara en bra hjälp men det gäller att hitta rätt information och kunna bedöma vad som är rätt och fel. Här kan vårdpersonal hjälpa patienter. Bra information är annars mycket viktigt, både om artrossjukdomen, vad som händer, varför och var man kan få hjälp. Det gäller att ta reda på så mycket information som möjligt om sin motståndare.

Hur viktigt är det att träna? Är det vanlig motion eller rehabiliteringsträning som gäller?
- Träning är&nbspA och O, både för att förebygga och lindra artros. Vanlig vardagsmotion är viktigt och det är även bra att träna mer aktivt några gånger i veckan, med något man tycker om och vill fortsätta med regelbundet. För de som har artros är det väldigt bra att få in en daglig rutin där man gör&nbspen eller två&nbspspecifika övningar, två gånger om dagen. Det är bättre än ambitiösa träningsprogram på 45 minuter som inte följs.

Vad hoppas du på inför framtida behandling av artros?
- Det har redan hänt mycket positivt inom artrosforskningen, intresset för artros har väckts, och kunskapen om sjukdomen har utvecklats mycket de senaste fem-tio åren. Men det kan alltid bli bättre. Som forskare hoppas jag självklart på att vi i framtiden kan hitta sätt som helt botar artros. Det har ju hänt fantastiska saker inom behandling av reumatiska sjukdomar med till exempel biologiska läkemedel, jag hoppas på ett liknande genombrott för artrosforskningen. Allra helst skulle jag förstås se att vi även kunde förebygga artros.

Carina Thorstensson har på uppdrag av Reumatikerförbundet skrivit en litteratursammanställning om grundbehandling av artros där information, träning och viktreduktion lyfts fram. Skriften går att få tag på genom Reumatikerförbundet.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om artros på NetdoktorPro »
Hitta ICD-10/diagnoskod för artros »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-11-4 14:08 (7 år sen)

  Hej!
  Har haft Fingerartros i 18 år, efter tre år gick smärtan över .Nu har jag fotartros, går sakta och vingligt, från knä och ner till hälen känns det
  som bly, men jag har ej smärtor. Har gikt också men det är under kontroll med Allapurinol . Min fråga brukar man inte ha ont vid artros?
  Är 78 år
  MVH
  Kurt Greber