Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Träning minskar besvären vid artros

Artros orsakar mycket smärta och stelhet. Men besvären kan oftast minska eller helt upphöra med rätt fysisk aktivitet och information. För att öka kunskapen om artros startar Netdoktor och vårdföretaget Joint Academy upplysningskampanjen och patientundersökningen Artros-hjälpen.se.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2019-02-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

hand-artros
Annons

 Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige, och den blir vanligare med stigande ålder. Totalt beräknas närmare en miljon personer i Sverige ha artros. Sjukdomen är vanlig hos både män och kvinnor, men män får i regel artros tidigare i livet. Vid artros bryts brosket i angripna leder ned, vilket leder till stelhet och smärta. Det är vanligast med artros i knä- eller höftleder, men det är även vanligt i fingrar, rygg och tår.

”Kvarstår många felaktiga myter kring artros”

Trots att artros är en så vanligt förekommande behöver det spridas mer kunskap om sjukdomen och vad man som enskild kan göra för att lindra besvären. Syftet med kampanjen Artros-hjälpen.se är att sprida kunskap, och att via patientundersökningen samla in uppgifter om hur personer med artros upplever sin sjukdom. Detta kan ge hälso- och sjukvården värdefull insikt om hur vården kan förbättras.

– Det kvarstår tyvärr många felaktiga myter kring artros. En sådan är att man ska vila och genom det slippa smärta. Forskningen visar entydigt att med rätt fysisk träning får man bättre rörlighet och mindre smärta. Dessutom mår man allmänt bättre, säger artrosexperten Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds universitet.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Artros ska i första hand behandlas med anpassad träning och utbildning i sjukdomen, och vid behov viktnedgång. För en mindre andel kan operation med protes i knä- eller höftled bli nödvändigt, men de flesta får tillräckligt god effekt av fysisk aktivitet.

Det är viktigt att träningen vid artros sker efter ett individuellt anpassat behandlingsprogram, framtaget i samråd med fysioterapeut och läkare. Leif Dahlberg var en av initiativtagarna till de särskilda artrosskolor, som i dag finns över hela landet. Han är även en av grundarna till vårdföretaget Joint Academy, som arbetar med ett digitalt behandlingsprogram vid artros.

– Det finns ett stort behov av att behandla artros. När vi såg svårigheten att komma med i en artrosskola förstod vi att behandlingen behövde digitaliseras, ett alternativ som visat sig passa för att behandla en kronisk sjukdom på lång sikt, säger Leif Dahlberg.

Gå till upplysningskampanjen och patientundersökningen: Artros-hjälpen.se >>>

Fakta om artros

 • Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige, den blir vanligare med stigande ålder. Närmare en miljon personer i Sverige beräknas ha artros. Sjukdomen är vanlig hos både män och kvinnor, men män får i regel artros tidigare i livet.
 • Artros innebär att brosk i lederna angrips och bryts ned snabbare än det byggs upp. Detta ger smärtor och stelhet i angripna leder med sämre ledfunktion som följd. Artros kan också påverka ledhinnor, skelett och ligament.
 • De flesta leder i kroppen kan angripas av artros, men det är vanligast i knä, höft, finger, rygg och stortå.
 • Långvarig belastning av leder i arbetet eller andra aktiviteter kan öka risken för artros. Fysisk inaktivitet och övervikt är andra riskfaktorer. Tidigare ledskador i samband med idrott kan orsaka artros. Det finns även en ärftlighet för sjukdomen.
 • Diagnosen är klinisk och ställs genom den beskrivning som patienten ger i kombination med en undersökning av lederna. i sällsynta fall kan en röntgenundersökning behövas för att utesluta andra sjukdomar.
 • Artros behandlas främst genom specifika övningar som syftar till att stimulera brosket och stabilisera leden. Med starkare muskulatur avlastas leden bättre. Vid behov viktkontroll.
 • På de flesta orter finns särskilda artrosskolor som hjälper till att ta fram ett individuellt träningsprogram och där får man träffa en person som levt länge med sjukdomen. Det finns även digitala behandlingsprogram.
Annons
Annons

Om Artros-hjälpen.se

Med upplysningskampanjen Artros-hjälpen.se vill vi sprida kunskap om artros genom att belysa orsaker och sjukdomsförlopp, symtom, undersökningar och diagnostik, livsstilsåtgärder och läkemedelsbehandling.

Upplysningskampanjen vänder sig främst till personer med diagnostiserad artros och personer som tror att de har artros. Även anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade har dock mycket information att hämta här. Kampanjen omfattar fem delar med tillhörande kunskapstest samt fyra mejl med information till intresserade deltagare.

Artros-hjälpen är en upplysningskampanj från Netdoktor i samarbete med Joint Academy. Upplysningskampanjen genomförs med ekonomiskt stöd från Joint Academy. Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Samtliga texter är granskade av professor Leif Dahlberg, professor i ortopedi vid Lunds Universitet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-7 03:26 (3 år sen)

  Opererad i båda knäna. Men ont i fötterna, på ovansidan. Hur kan jag träna detta. Röntgen för några år sedan visade " lite " artros. Kan jag förutom promenader göra några övningar ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-23 09:04 (4 år sen)

  Varför inte bara lägga ut övningar för knä respektive höftartros? Jag vet att jag har Artros men vet inga bra övningar.


Annons