Semira, 49: Träning hjälper mig lindra min artros
Intervju | Artros

Semira, 49: Träning hjälper mig lindra min artros

På vårdcentralen hittade man inget fel. 49-åriga Semiras smärtor i både höftben och ryggrad vägrade ge med sig. Men för närmare tre år sedan diagnostiserades hon med artros i höftben och ryggrad.

Publicerad den: 2016-05-31

Annons

– Det var en fruktansvärt jobbig period och jag klagade ofta och länge inne på vårdcentralen. Fanns perioder då jag varken kunde sitta eller stå och ingen visste vad det var för fel på mig. Framförallt hade jag svårt att ta till mig det jag råddes att göra – nämligen gå hem och vila, berättar Semira.

Astros är en kronisk ledsjukdom som idag drabbar var fjärde svensk. Likt många andra berättar Semira om stelhet och smärtor som till en början bara märktes vid anstängning på jobbet eller hemma.

– Men efter ett tag kände jag smärtor i höftben och ryggrad när jag gick och la mig på kvällarna och värre blev det när jag klev upp på morgonen.

Annons
Annons

Då förstod hon att det inte handlade om att "vila ut sig" och bestämde sig för att besöka vårdcentralen ännu en gång.

– Jag gjorde ett sista försök hos vårdcentralen och till slut skickades jag iväg på röntgen. Där upptäcktes artros i höft och ryggrad. Det var en lättnad att äntligen få svar på vad som smärtade så kraftigt och vad jag kunde göra åt det.

Minst 800 000 svenskar har artros i någon led. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till smärta och nedsatt funktion hos äldre och drabbar var femte man och var tredje kvinna över 45 år. Besvären med smärta och nedsatt ledfunktion kommer ofta långsamt och idag får för få patienter diagnos och behandling i ett tidigt skede.

Annons
Annons

Motion och rörlighet är det som gäller vid artros

Att ta lite smärtstillande och vila. Att inte anstränga sig, varken hemma eller på jobbet har tidigare varit ett vanligt råd till personer med artros. Ett helt felaktigt råd, menar Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus. Genom träning kan den som har artros bygga upp muskler och brosk och lindra artrosen. Även om det kan göra lite ont.

När Semira väl fick sin diagnos informerades hon om att det inte fanns någon medicin som botar utan att motion och rörlighet är vad som gäller.

– Träning och motion har varit jätteviktigt för mig. Sedan jag fick diagnosen artros har bilen fått stå på parkerkingen och jag väljer att promenera till jobbet. Och i samband med att jag konstaterades ha artros, köpte vi en liten hund. Det har sin tur också gjort det naturligt för mig att få ännu mer träning i form av både långa och korta promenader med familjens lilla hund. Det som hjälpt mig är träning, så passa att en del dagar är smärtorna som bortblåsta, avslutar Semira.

Artros ökar risken för andra sjukdomar

Förekomsten av artros förväntas öka. Anledningen är att befolkningen blir äldre och övervikt börjar bli ett allt vanligare problem.

– Artros orsakar inte bara smärta och funktionsnedsättning, de som har artros riskerar också att drabbas av hjärt-kärlsjukdom på grund av minskad aktivitet och ökad vikt. Ofta påverkas både arbetsliv och fritid med försämrad livskvalitet och ökad sjukskrivning som följd, säger Leif Dahlberg,

Idag är det många som inte söker vård eller som väntar länge med att söka vård för symtom orsakade av artros. Ju tidigare artrosdiagnosen kan ställas desto bättre är förutsättningarna för att hålla sjukdomen i schack.

Läs även:

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons