Intresseområden sparade.
Intervju | Artros |

Semira, 49: Träning hjälper mig lindra min artros

På vårdcentralen hittade man inget fel. 49-åriga Semiras smärtor i både höftben och ryggrad vägrade ge med sig. Men för närmare tre år sedan diagnostiserades hon med artros i höftben och ryggrad.


Publicerad den: 2016-05-31

Annons

– Det var en fruktansvärt jobbig period och jag klagade ofta och länge inne på vårdcentralen. Fanns perioder då jag varken kunde sitta eller stå och ingen visste vad det var för fel på mig. Framförallt hade jag svårt att ta till mig det jag råddes att göra – nämligen gå hem och vila, berättar Semira.

Astros är en kronisk ledsjukdom som idag drabbar var fjärde svensk. Likt många andra berättar Semira om stelhet och smärtor som till en början bara märktes vid anstängning på jobbet eller hemma.

– Men efter ett tag kände jag smärtor i höftben och ryggrad när jag gick och la mig på kvällarna och värre blev det när jag klev upp på morgonen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Då förstod hon att det inte handlade om att "vila ut sig" och bestämde sig för att besöka vårdcentralen ännu en gång.

– Jag gjorde ett sista försök hos vårdcentralen och till slut skickades jag iväg på röntgen. Där upptäcktes artros i höft och ryggrad. Det var en lättnad att äntligen få svar på vad som smärtade så kraftigt och vad jag kunde göra åt det.

Minst 800 000 svenskar har artros i någon led. Sjukdomen är den vanligaste orsaken till smärta och nedsatt funktion hos äldre och drabbar var femte man och var tredje kvinna över 45 år. Besvären med smärta och nedsatt ledfunktion kommer ofta långsamt och idag får för få patienter diagnos och behandling i ett tidigt skede.

Annons
Annons

Motion och rörlighet är det som gäller vid artros

Att ta lite smärtstillande och vila. Att inte anstränga sig, varken hemma eller på jobbet har tidigare varit ett vanligt råd till personer med artros. Ett helt felaktigt råd, menar Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus. Genom träning kan den som har artros bygga upp muskler och brosk och lindra artrosen. Även om det kan göra lite ont.

När Semira väl fick sin diagnos informerades hon om att det inte fanns någon medicin som botar utan att motion och rörlighet är vad som gäller.

– Träning och motion har varit jätteviktigt för mig. Sedan jag fick diagnosen artros har bilen fått stå på parkerkingen och jag väljer att promenera till jobbet. Och i samband med att jag konstaterades ha artros, köpte vi en liten hund. Det har sin tur också gjort det naturligt för mig att få ännu mer träning i form av både långa och korta promenader med familjens lilla hund. Det som hjälpt mig är träning, så passa att en del dagar är smärtorna som bortblåsta, avslutar Semira.

Artros ökar risken för andra sjukdomar

Förekomsten av artros förväntas öka. Anledningen är att befolkningen blir äldre och övervikt börjar bli ett allt vanligare problem.

– Artros orsakar inte bara smärta och funktionsnedsättning, de som har artros riskerar också att drabbas av hjärt-kärlsjukdom på grund av minskad aktivitet och ökad vikt. Ofta påverkas både arbetsliv och fritid med försämrad livskvalitet och ökad sjukskrivning som följd, säger Leif Dahlberg,

Idag är det många som inte söker vård eller som väntar länge med att söka vård för symtom orsakade av artros. Ju tidigare artrosdiagnosen kan ställas desto bättre är förutsättningarna för att hålla sjukdomen i schack.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Läs även:

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-01-7 03:13 (4 år sen)

    Gravt,angrip av artros,,båda höfter proteser,knäprotes nu i februari,o båda stortå grund led,stel,op,ländrygg,axel..61årig man,utan sjp,

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-7 03:22 (4 år sen)

    Min artros börja 2003 ,jobba i skogen,o i gruvan,tunga jobb,2010 inopererades höft ,vä,protes,fortsatte jobbet i gruvan tills jag 2013 inte orka mer,2014 op ländrygg,artros, 1mån efter op,tappa jag synen båda näthinnor släppte,även grav hörsel försämr efter svår innfektion,hörapparat båda öron idag o nedsatt syn,sedan har allt rasat kroppsl,vä axel artros,grav artros stor tå leder,hö höft bytt aug-2018,o nu ska hö knä få en protes,sedan blir det stortå grundlade stel op, OS-historia vä axel,har rullator o kryckor sedan 2018.06. Försäkringskassan tog av mig sjukpenning när jag sökte sjukpension i samråd med ortoped,läk,nu är väl rullstolen nästa för mig,61 årig trasig man.o besviken på svenska regeringen som gett FK direktiven att sparka pådom som kämpat i det sista....