Intervju | Artros

Ny behandling mot krokigt finger (Dupuytrens kontraktur)

Nu kan patienter som tidigare opererats mot krokiga fingrar behandlas med en relativt ny metod. Den nya behandlingen med enzyminjektion mot krokiga fingrar används sedan ett år tillbaka i Sverige.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-05-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

En behandling som är snällare än operation, menar Stephan Wilbrand, överläkare och specialist i handkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Det är ett forskarlag i USA som tagit fram den nya behandlingsformen med injektion. Forskarna har tagit fram ett specifikt enzym som löser upp den typen av bindvävnad som gör att krokiga fingrar uppstår. Sedan ett år är det registrerat i Sverige och övriga Europa.

I Sverige har bland annat Akademiska sjukhuset deltagit i en studie där de tittat på säkerheterna och effektiviteten av läkemedelet på frivilliga försökspersoner ungefär två år innan läkemedlet blev godkänt.

Annons
Annons

– I Uppsala har 36 personer deltagit i studien som visat på bra resultat. Den nya behandlingsformen skulle jag säga är betydligt snällare än operation då den visat sig ge minimum av biverkningar och tidigare krokiga fingrar kan rätas ut. Alla biverkningar så som svullnad, blåmärken och ont i handen försvann spårlöst efter en till två veckor, säger Stephan Wilbrand.

Sedan läkemedelet godkändes i Sverige har Stephan Wilbrand och hans kollegor använt sig av den nya behandlingsmetoden i den kliniska vardagen. Över 120 patienter har behandlats och kontinuerligt görs mätningar där man kollar på krokigheten före och efter behandling samt följer upp patienterna ett år efter behandling.

– De patienter som var med i studien för fyra år sedan och som sedan följdes upp beter sig på samma sätt som de patienter som genomgått operation. En tredjedel av dem har med andra ord fått ett återfall och det återfallet har man kunnat behandla med en ny injektion, säger Stephan Wilbrand.

Annons
Annons

Är injektionsbehandlingen en säker metod?

– Med de tillgängliga data som vi har idag är behandlingen lika säker och behäftad med mindre biverkningar än operation. Riskerna för bestående skador, ärrproblem, köldintolerans, kärlskada eller ledstelhet är större i samband med operation än vid injektionsbehandling.

Kan alla patienter med krokiga fingrar få injektionsbehandling?

– Nej det kan de inte. Det måste finnas en väldefinierad sträng som man injicerar läkemedlet i. Det i sin tur sätter vissa begränsningar då alla patienter med Dupuytrens kontraktur inte får en definierad sträng efter till exempel en operation, men jag vågar påstå att mellan 80-90 procent av alla patienter kan behandlas med injektion.

Dupuytrens kontraktur är en vanlig sjukdom, ungefär 700 000 svenskar har sjukdomen krokigt finger, även kallat för vikingasjukan. Sjukdomen utvecklas under lång tid, cirka 5-10 år och kommer successivt med strängbildning i handflatan. Ju längre strängen sitter, ju mer drar den ihop sig och kröker sedan fingret.

Alla patienter som behandlas för krokigt finger, oavsett behandlingsmetod, kräver eftervård i form av en skena på natten som ska tänja på vävnaden. Under dagen använder man aktivt handen men i ungefär 3-4 månader ska man ha en skena på handen nattetid.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons