Motionsprogram för otränade äldre - sittande
Det kan vara bra att göra övningarna till musik som du tycker om. Att "gå på stället" kan du lägga in mellan de andra övningarna efter hand som du orkar med det.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Sponsrad länk
Börja minska din höft- och knäsmärta idag!
Med appen Joint Academy får din artrosbehandling plats i fickan. Övningarna anpassas till dig av din personliga fysioterapeut och minskar din smärta. Kostnadsfritt med frikort, annars tillkommer patientavgift.
Bra sittande övningar för dig som är äldre och otränad
- Sätt dig på en stabil köksstol och flytta fram på sitsen så att du kan sitta med rak rygg utan ryggstöd. Sträck lite på dig innan du sätter igång.
- "Gå" på stället - lyft benen ett i taget och trampa i golvet, samtidigt som du med lätt böjda armar gör energiska "simtag".
- Sidböjningar - sitt med benen isär, böj kroppen åt ena hållet och vippa några gånger - gör om åt andra hållet.
- Res dig upp och sätt dig ned och försök att inte använda armarna. Öka antalet rörelser gradvis.
- Sätt omväxlande upp vänster och höger ben på sitsen - håll eventuellt i ryggstödet till att börja med.
- Kroppsvridningar - sitt med benen isär och vrid kroppen från sida till sida.
- Gå runt din stol - sätt dig då och då och gå sedan ett par varv till. Gå åt båda hållen.
-
Här slår experten hål på myterna om artros
Över en halv miljon svenskar lever med artros, trots det finns en stor okunskap om ledsjukdomen. Tillsammans med Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus tar vi därför upp de vanligaste myterna om sjukdomen.
12 Kommentarer -
Att göra själv – till dig som har artros
För andra året i rad arrangerar Reumatikerförbundet tillsammans med Fysioterapeuterna Artrosdagen på Stockholms centralstation. Under dagen fick besökare, mitt bland vardagsstressade stockholmare, möjligheten att själva testa sin ben- och handstyrka för att sedan få en ...
13 Kommentarer -
Semira, 49: Träning hjälper mig lindra min artros
På vårdcentralen hittade man inget fel. 49-åriga Semiras smärtor i både höftben och ryggrad vägrade ge med sig. Men för närmare tre år sedan diagnostiserades hon med artros i höftben och ryggrad.
2 Kommentarer -
Lindra din artros - experten ger dig tipsen
Artrospatienter får ofta höra \"lev med smärtan\". Men det är viktigt att du som har artros lär dig att lindra smärtan. Llndra din artros genom att träna - även om det gör ont.
11 Kommentarer -
Artrosdag arrangerad för första gången
Över en miljon svenskar beräknas ha artros. Ändå är okunskapen om artros stor bland både allmänhet och sjukvårdspersonal. Med en första artrosdag vill Reumatikerförbundet, fysioterapeuter och forskare råda bot på problemet.
4 Kommentarer
-
Här krossas myterna om artros
Netdoktor slår hål på myter om folksjukdomen artros. Över en halv miljon svenskar lever med sjukdomen och tillsammans med Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus tar vi upp de vanligaste myterna om sjukdome...
5 Kommentarer -
Artrosskolan gör avtryck i sjukvården
Låt artrospatienten träffa en fysioterapeut innan mötet med läkaren. På så sätt får fler hjälp med träning och viktnedgång, menar fysioterapeuten Christina B Olsson. ”Även artrosskolan är viktig för att informera patienten om riskfaktorer och behandlingar”, säger hon.
-
Kämpar mot artros
”Det är något du bara får acceptera.” Det fick Marianne höra när hon gick till läkare med värk i knäna. Men Marianne gav sig inte. Med rätt sjukgymnastik har smärtan av artrosen lindrats.