Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Artros |

Motionen lindrar deras artros

Mer än trettio år skiljer dem åt men deras inställning till den artros de båda drabbats av är densamma. Med motion och positivt tänkande kommer man långt, menar Carina Ikonen Nilsson, 49, och Annikki Pettersson, 82.

Publicerad den: 2014-12-02
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson

Annons

Deras bakgrundshistorier är helt olika men båda fick till slut diagnosen artros. Annikki Pettersson har alltid haft yrken där hon jobbat hårt och rört sig mycket. Ledvärken kom smygande och förvärrades under många år och när hon väl fick diagnosen artros kände hon bara lättnad.

– Jag var glad över att bli tagen på allvar, över att jag inte sågs som en simulant.

Artros är en reumatisk sjukdom som innebär att ledbrosket i delar av leden har minskat eller helt försvunnit och det gör ont när benändarna skaver mot varandra. Precis som i Annikki Petterssons fall kan artrosen orsakas av för tung belastning av leden. Även skador, svaga muskler eller övervikt kan öka risken för att drabbas av artros.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Trodde artrosen var träningsvärk

För Carina Ikonen Nilsson kom värken i ett enda slag efter att hon jobbat i trädgården. Först när hon gått med smärtande höft i ett halvår och inte stod ut längre gick hon till en sjukgymnast.

– ”Det här är bara lite värk efter trädgårdsarbete”, tänkte jag men hade helt fel. Det var ju artros. Jag fick ett träningsprogram att följa men ville först inte ge det en riktig chans, säger Carina Ikonen Nilsson.

Ledbrosket får näring när leden belastas och därför gör motion att kvaliteten på brosket blir bättre och smärtan minskar. Men Carina Ikonen Nilsson hade aldrig gillat att träna och hade svårt att tro att värken skulle kunna minska med träning.

Annons
Annons

– Men efter att ha tränat ett tag märkte jag att jag kunde gå utan krycka under kortare perioder och blev peppad. Jag köpte ett hemmagym och nu tränar jag fem gånger i veckan. Artrosen har blivit mycket bättre och träningen har lett till så mycket annat positivt också. Tidigare ramlade jag ofta in i depressioner men med träningen håller jag de mörka tankarna borta.

Får inte överanstränga sig

Även Annikki Pettersson följer olika träningsprogram från sjukgymnasten men måste vara försiktig med att ta i för mycket.

– Lagom belastning för lederna är bra, men jag märker direkt om jag överanstränger mig. Då blir jag genast sjukare, säger hon.

– Man får lära sig att hitta sina gränser. En halvtimmes promenad i lagom takt fungerar, men inte mer, säger Carina Ikonen Nilsson.

De påverkas båda av vädret. Annikki Pettersson mår som bäst i värme och klär sig i flera lager ull medan Carina Ikonen Nilsson framför allt behöver ett jämnt och torrt väder utan några omslag. Artrosen har påverkat deras liv på många sätt men ingen av dem känner sig som offer.

– Nej, visst gör det ont men jag har lärt mig leva med det. Självklart hade jag hellre varit utan sjukdomen men jag försöker att fokusera på det goda som den fört med sig, säger Carina Ikonen Nilsson. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-12-4 07:23 (8 år sen)

    Jag undrar om det är vissa fysiska aktiviter man skall undvika. Jag har varit smärtfri i några år sedan jag började cykla på en elcykel men började spela badminton för några veckor sedan. Har fått jätteont i knälederna. Värk hela tiden-även på natten, Kan det hänga ihop. Var även och vandrade i höga berg och djupa dalar för ca en månad sedan. Vet inte hur bra det var. Det började göra lite ont andra dagen. tacksam för synpunkter


Annons