Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här krossas myterna om artros

Netdoktor slår hål på myter om folksjukdomen artros. Över en halv miljon svenskar lever med sjukdomen och tillsammans med Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus tar vi upp de vanligaste myterna om sjukdomen.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-06-01
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Artros ger smärta och stelhet och är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Totalt beräknas 800 000 personer ha artros i någon form, många utan att känna till det.  

– Trots att artros är en av våra vanligaste folksjukdomar så råder det en stor okunskap om sjukdomen. Det finns väldigt många seglivade myter om artros som det är dags att slå hål på, säger Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

För tredje året i rad uppmärksammas Artrosdagen på olika håll i landet. Netdoktor befann sig på Centralstationen i Stockholm under Artrosdagen. I klippet ovan tar Leif upp de vanligaste myterna om ledsjukdomen artros.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-04-17 09:14 (4 år sen)

  Har haft ont i höften i många år och tagit för givet att lösningen är en höft protes - gäller höger. Har haft protes i vänster, fungerar OK
  Nu säger man att det är Artros som orsakar smärtor. Jag har i alla år varit aktiv vad gäller rörelse/sjukgymnastik/ hela paketet.
  Jag har dessutom dropp fot i samma höger ben. Jag har en Ortros (från undersida av foten, fast spänd runt vaden) som underlättar min benrörelse vi gång.
  NY behandling av Artros:

  Jag har fått tips om en behandling P R P - där man tar blod ur armen, centrifugerar blodet, använder viss del till att sedan injicera detta i min onda höft. Tre injektioner gånger två veckor för att därefter gå med kryckor i 6 veckor utan att belasta benet/höften
  Känner ni till denna typ av behandling ? Era synpunkter tas emot med tacksamhet
  Tommy Danielsson
  Järla Sjöpir 9, 13160 Nacka, mobil 0702266909

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-24 12:33 (5 år sen)

  Intressant och bra, men, filtrera bort bakgrundsljudet. För mig som har nedsatt hörsel är det mkt svårt att höra allt.

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-16 16:36 (5 år sen)

  Omdömeslöst att ha ett samtal på en så bullrig plats, särskilt som den i huvudsak vänder sig till äldre personer. Går inte att höra någonting. Gör om!

 • Avatar Tidigare användare 2017-06-9 00:06 (6 år sen)

  Oj, oj, oj! Usel ljudupptagning - och undertext på spanska..?
  Ni kan väl lägga ut en artikel i text så att vi kan ta del av den här viktiga informationen?

 • Avatar Tidigare användare 2017-06-5 03:06 (6 år sen)

  Hej. Skulle se och höra den intressanta utfrågningen av Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus. Jag hörde INGENTING! Undertexterna var på Spanska. Jag är hörselskadad och brukar klara mig med mina hörlurar men det fanns inte en chans med bakgrunds-surret. Synd, det var nog intressant det de talade om. Med vänliga hälsningar MN

 • Avatar Tidigare användare 2017-06-2 22:37 (6 år sen)

  Bra information men så svårt att höra vad de säger !


Annons