Intresseområden sparade.

Lindra din artros med hjälp av rätt metod

Artros är en av våra vanligaste folksjukdomar. Omkring var fjärde person över 45 år i Sverige har artros, vilket motsvarar nästan en miljon människor. Det finns ingen medicin som botar sjukdomen och väldigt länge ansågs artros vara en sjukdom som bara kunde sluta med protes.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2019-02-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

träning
Annons

Idag vet man att långt ifrån alla människor som lever med artros blir sämre. Man vet också att operation inte hjälper alla.

Att ha artros kan innebära smärta, funktionsnedsättning och ledförändringar. Vanligast är problem med knäatrtos och därefter höftartros. Årligen opereras närmare 30 000 svenskar med en höft- eller knäprotes på grund av sina besvär. En metod som inte alltid är särskilt framgångsrik.

En ny klinisk studie av svenska forskare från Institutionen för Kliniska Vetenskaper i Lund vid Skånes universitetssjukhus, visar att artrospatienter väljer bort operation efter att de genomgått digital artrosbehandling.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Träning och rörelse - rätt metod

Det finns som sagt inget botande läkemedel mot artros men däremot finns det bra behandling som man som patient själv kan göra för att både lindra och minimera symtomen.

– Många patienter avstår fysiska aktiviteter därför att de är rädda att skada leden ytterligare. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom. Genom träning stärks musklerna runtom leden som leder till minskad smärta och förbättrad funktion, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus.

Det finns många myter om artros. De allra vanligaste är att receptet mot besvär som smärta och stelhet bäst behandlas genom att vila och att artros är något man får leva med, då det är en del av det naturliga åldrandet.

Annons
Annons

Men enligt Leif Dahlberg är det en felaktig uppfattning.

– Fysisk träning kan förändra livet för personer med artros.

Vill du lära dig mer om artros, dess behandling och vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen? Ta del av vårt kunskapstest på Artros-hjälpen.se

Annons
Annons

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-26 07:15 (3 år sen)

  Jag har artros i knän, höfter, fingrar men också i höger käkled. Höft och knän blir bättra vid träning men hur tränar jag fingrar och käkleden?

 • Avatar Tidigare användare 2019-10-15 16:12 (3 år sen)

  Jag vet också att träning är bra, så jag promenerar, går på motionsband de dagar jag inte orkar gå ut, gör vissa övningar och speciellt för knäna har jag märkt förbättring
  Trots begäran flera ggr av sjukgymnast om träningsprogram har jag inget fått men sökt på nätet och hittat flera bra, liksom att man kan beställa broschyrer, För mig är väl problemet att jag även har MG (myastenia gravis)
  Läst att TENS kan vara bra, någon som har erfarenhet?

 • Avatar Tidigare användare 2019-09-25 19:26 (3 år sen)

  Jag har artros i båda knäna män har Parkinsons därför vill dom inte operera menar att jag inte kan rehabilitera efter ock att det är större infektionsrisk .Men nevrologen har lovat mej plats på rehab efter op i så fall ,vet inte hur jag ska göra ett gott råd tack.

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-15 12:25 (3 år sen)

  Joint Akademi tar betalt för sina så kallade tjänster och lurar inte bara medelålders och äldre människor att inte ont anande dra på sig en onödig kostnad - men de har även förmått "netdoktor" och andra nätrådgivare att satsa på naiv reklam för rörelseträning som finns att tillgå HELT GRATIS PÅ NÄTET eller på annat sätt (bokhandel, bibliotek samt den vanliga sjukvårdens resurser). Min rekommendation är därför att netdoktor upphör med denna satsning på reklam för Joint akademy.
  Åke Sandahl
  fd rektor
  lärare
  författare

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-1 09:49 (3 år sen)

  Väldigt bra skrivet. Detta bör läsas främst av de som haft artros en längre tid. Vi som fått diagnosen de senaste 5-7 åren känner till detta. Men ändå kan en operation kännas som en bra lösning för att slippa smärta. Jag har ett opererat knä sen 4 år. Helt smärtfritt. Ett oopererat knä som smärtar. Ortopeden ansåg att jag hade för lite besvär för en operation . Tränar aktivt 2-3 ggr/vecka samt cyklar 15-30min 4-6 ggr/veckan.

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-1 09:49 (3 år sen)

  Väldigt bra skrivet. Detta bör läsas främst av de som haft artros en längre tid. Vi som fått diagnosen de senaste 5-7 åren känner till detta. Men ändå kan en operation kännas som en bra lösning för att slippa smärta. Jag har ett opererat knä sen 4 år. Helt smärtfritt. Ett oopererat knä som smärtar. Ortopeden ansåg att jag hade för lite besvär för en operation . Tränar aktivt 2-3 ggr/vecka samt cyklar 15-30min 4-6 ggr/veckan.