Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Artros |

Jenny fick artros av idrottsskada och bilolycka

Jenny Hedlund är 28 år och började redan som 4-åring med klassisk balett och gymnastik. Hon fortsatte med dansen tills hon var 16 år. Därefter blev det fotboll för hela slanten. Men vid 22-års ålder fick hon en knäskada som tvingade henne att sluta helt med fotbollen.

Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Reumatikerförbundet

Annons

Så småningom fick Jenny diagnosen sekundär artros. Sedan dess har hon haft mer och mer ont. Försämringen gick till en början långsamt och hon märkte först inte att hon fick göra inskränkningar och begränsa sin rörlighet. Men idag upplever hon sig som svårt begränsad av sin artros som påverkar allt ifrån att stå vid diskbänken till att leka med sin son.

Van att ”bita ihop”

Ingen i Jennys släkt har artros, i det här fallet rör sig orsaken dels om en idrottsskada och dels om en skada vid en bilolycka.

För flera år sedan blev Jenny nämligen påkörd av en bil då hon cyklade. Två veckor efter olyckan fick hon klartecken att börja idrotta. Hon började med att åka telemark, vilket är mycket påfrestande för knäna. Som idrottare var hon van vid att ”bita ihop” och ha ont och ville heller inte gnälla. Jennys inre menisk var helt slagen ur läge, men det dröjde nästan ett år innan hon opererades och menisken togs bort.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

I samband med komplikationer vid en graviditet påverkades också Jennys immunförsvar starkt. En mycket kraftig akut inflammation bröt ut i vänster knä. Jenny tror även att det nog fanns en samtidig påverkan av att hon och familjen flyttade till tredje våningen utan hiss och att hon gick upp mycket i vikt under graviditeten.

Värktabletter varje dag

Jenny tar värktabletter dagligen, och ibland sömntabletter, och tycker att det är enormt jobbigt att leva med kronisk värk. Hon anser att hon inte skulle kunna ha ett drägligt liv överhuvudtaget utan sina värktabletter.

Hennes liv har förändrats mycket. Artrosen har framför allt gjort det svårt att transportera sig, menar Jenny, hon är så gott som alltid tvungen att ta bilen. Sina fritidsintressen har hon fått sluta med, då alla i princip handlat om träning och motion.

Annons
Annons

Jenny har nämligen för tillfället fått träningsförbud av sin sjukgymnast då hennes knä försämrades kraftigt av fysisk aktivitet. Träning och rehabilitering av sjukgymnast är annars mycket viktigt i behandling av artros.

Att sätta in knäprotes som 28-åring är inget alternativ för Jenny. Men utvecklingen går förhoppningsvis framåt och Jenny ska nu till Linköpings Universitetssjukhus för bedömning om en brosktransplantation. Om den möjligheten finns skulle Jenny så småningom kunna träna upp och rehabilitera sitt knä och på sikt lindra sin artros.

Texten är publicerad i samarbete med Reumatikerförbundet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om artros på NetdoktorPro »
Hitta ICD-10/diagnoskod för artros »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-28 22:49 (6 år sen)

    I’m just a talented successful internet commenter that gets paid for it – Just wait till the foam party scam blows up in the je&278w1#;s face you won’t be getting paid anymore.


Annons