Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här slår experten hål på myterna om artros

Över en halv miljon svenskar lever med artros, trots det finns en stor okunskap om ledsjukdomen. Tillsammans med Leif Dahlberg, professor vid Lunds universitet och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus tar vi därför upp de vanligaste myterna om sjukdomen.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-10-16

Annons

Är det farligt att röra på sig när det gör ont?


– Svaret på det är entydigt nej när det rör sig om artros. Har man kroniska besvär, kronisk smärta och typisk artros så är det ofarligt att röra på sig. Vi har undersökt hur man mår om man rör på sig och då vet vi att man mår bättre, får mindre smärta och får bättre rörlighet, säger Leif Dahlberg.

Han tillägger också att man dessutom har sett genom olika molekylära och mer grundvetenskapliga undersökningar att leden också får bättre kvalité om man rör på sig. 

– Så sammantaget kan man svara nej på den frågan, det är en myt och den ska vi avfärda.

Annons
Annons

Men sedan finns det grader av smärta. På en tiogradig smärtskala är fem okej, menar han.

– Det kan kännas, men man ska inte stå och gråta. Sedan bör besvären ha minskat det närmaste dygnet ungefär. Fortsätter det eller om det gör för ont så ska man absolut uppsöka sin vårdcentral eller fysioterapeut och kanske få bättre råd om vilka övningar man ska göra och hur man ska göra dem.

Läs mer: För få med artros deltar i artrosskola

Är operation lösningen för alla med artros?

– Det kanske rör sig om 15-20 procent som har glädje av en operation i den populationen. Den andra delen har betydligt mycket bättre behandling att få som är icke-kirurgisk och den gruppen ska helt enkelt inte opereras. Det kommer inte ge den effekt som man förväntar sig.  Så nej operation är inte lösningen för den stora populationen.

Annons
Annons

Leif Dahlberg tillägger också att ingen egentligen ska opereras utan att först ha genomgått en ordentlig icke-kirurgisk behandling och utvärderat besvären.

– Efter det kan man börja avgöra om man ska opereras eller inte.

Läs mer: Lindra din artros – experten ger digtipsen

expertartrosHur fungerar artrosskolorna?

– Där kan man säga att man får sig till livs den bästa evidensen som finns i behandling av artros. De byggs på information om själva orsakerna och hur man ska lära sig leva med artros.

Man får även information om vilka praktiska övningar som kan vara bra för olika leder när man har artros och så får man så klart lära sig om viktens betydelse, berättar Leif Dahlberg.

– Vikten kan vara ett typiskt exempel på orsaken till artros, nämligen att det finns en belastningsobalans. Det vill säga att man inte bär upp sin kropp på ett bra sätt och då får man mer belastning över leden och det gillar inte leden.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

I stället för att fokusera på att gå ner i vikt tycker Lars Dahlberg att det är bättre att fokusera på att bära upp sin vikt bättre.

– Så mitt råd är att man kan börja med att stärka benmusklerna, då brukar vikten komma på köpet så att säga.

Läs mer: Att göra själv – till dig som har artros

Finns det några preparat som hjälper vid artros?

– Det kan man svara kort nej på. Det är naturligtvis så att en smärtstillande tablett kan hjälpa om man har ont, men de är ofta behäftade med biverkningar, ibland allvarligare biverkningar. Och ju starkare tabletter man tar ju större risk är det för missbruk. Så de ska användas varsamt och när man har ont. Men de påverkar inte själva artrosen.

Ska man påverka själva artrosen ska man använda sig av den kunskap som man kan få i artrosskolan, tycker Leif Dahlberg.

– Man ska förstå sjukdomen, förstå orsaken till besvären och påverka sin livsstil så att man börjar röra på sig och bär upp sin vikt på ett bättre sätt.
Dock har det varit ett problem för många att tillgängligheten för artrosskolor inte varit tillräcklig. Vissa har behövt resa långt. Men då tipsar Lars Dahlberg om att det även finns webbaserade artrosskolor, säger han.

Vill du lära dig mer om artros och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen?

Gör utbildningen och delta i patientundersökningen på Artros-hjälpen.se

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-10-31 06:23 (6 år sen)

    Har ej artros men hade en släng av PMR f ngra år sedan o åt Cortison i 6 mån!
    Har sen dess ökat promenerandet=viktnedgång! Åt nyponpulver ett tag men nu överg t Magnesium som jag känner bra för lederna!
    Känner mig klart rörligare trots fyllda 73!
    Vad säger läkarna om Magnesium? Äta detta eller återgå till nyponpulver--eller båda ?

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-30 23:00 (6 år sen)

    informativ

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-20 17:28 (6 år sen)

    Jag är opererad i höger stortå grundleden för artros. Jag har ofta ont i alla fingerleder, nacken o knäna. Jag är en aktiv person. Leder gympa för Pro. Tränar själv o promenerar cyklar e.t.c
    Ibland blir jag så trött, då säger kroppen ifrån. Nu skall du vila. Är trötthet kopplat till artros?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons