För få med artros deltar i artrosskola
Intervju | Artros |

För få med artros deltar i artrosskola

Sprida kunskap om artros och jobba bort de många myterna om sjukdomen. Artrosdagen är ett steg i det arbetet – med ambitionen att dagen senare blir en nationell dag. Artros är trots allt en folksjukdom med närmare 800 000 drabbade i landet.


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-08
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det är flera hundra besökare som tagit sig till Centralstationen i Stockholm för att träffa fysioterapeuter, arbetsterapeuter och ortopeder under Artrosdagen. Det är för andra året i rad som Reumatikerförbundet tillsammans med Fysioterapeuterna och forskare arrangerar Artrosdagen.

Artrosdagen ett steg i vårt arbete

– Vi vill sprida kunskap och öka medvetenheten om ledsjukdomen artros hos både patienter och vård, och framförallt vill vi jobba bort myterna om artros, säger Kristin Blidberg, forskningschef på Reumatikerförbundet. Artrosdagen är ett steg i det här arbetet, vi hoppas att det växer och blir en nationell dag.

Flera hundra besökare har under dagen testat såväl ben- som handstyrka och fått en bedömning av hur stor risk de har för att drabbas av artros. Ett gäng fysioterapeuter ger också tips på övningar som bygger upp muskler så att ledvärken minskar.

– Min väninna gjorde mig uppmärksam på att detta fanns så jag tog mig hit för att hämta lite broschyrer och prata med andra som är i samma situation som mig, säger 79-åriga Raija Nilsson som har artros i händer, fötter och höfter.

Annons
Annons

Brisfällig information till patienter med artros 

Cirka 800 000 människor har artros i Sverige men många får varken diagnos, rätt behandling eller korrekt information om sjukdomen. Reumatikerförbundet tillsammans med Netdoktor har genomfört en stor undersökning som visar att nästan var sjätte artrospatient inte har fått information om vad deras artros kan bero på och vad de kan göra för att lindra besvären.

– Undersökningen som gjorts via Artros-Kollen.se har gett oss unika inblickar i hur vården för artrospatienter fungerar, det är också den informationen som ligger till grund för dagens diskussioner. Resultaten pekar på att omhändertagandet av artrospatienter inte fungerar som det ska, säger Kristin Blidberg.

Artros är den absolut vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige. Symtomen vid artros kan vara besvärliga med stela och smärtande leder. Något botande läkemedel finns inte, däremot finns det bra behandling som patienten själv kan göra för att lindra och minimera symtomen.

Träning och rörelse viktigt vid artros

– Det finns många myter som omgärdar sjukdomen. Det är allt från att besvären med smärta och stelhet bäst behandlas med vila, till att artros hör åldrandet till och något man får lära sig att leva med. Detta är helt felaktigt, säger Leif Dahlberg, professor och överläkare i ortopedi vid Skånes universitetssjukhus.

Många patienter avstår fysiska aktiviteter därför att de är rädda att skada leden ytterligare. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom. Genom träning stärks musklerna runtom leden som leder till minskad smärta och förbättrad funktion. Dessutom bär de starkare musklerna bättre upp kroppsvikten. Ju mer man väger, ju starkare muskler behöver man.

Annons
Annons

Fler behöver delta i artrosskolor

– Fysisk träning kan förändra livet för artrospatienter. Runtom i Sverige finns därför artrosskolor, där fysioterapeuter hjälper individen att ta fram ett individuellt träningsprogram. Artrosskolorna har visat sig vara väldigt framgångsrika men tyvärr har för få patienter tillgång till dem, säger Leif Dahlberg.

Resultat från Artros-Kollen.se visar att många av patienterna inte blir informerade om att artrosskolorna finns när de väl besöker primärvården.

– I undersökningen har vi kunnat se att 63 procent av patienterna med diagnostiserad artros inte fått erbjudande om att delta i en artrosskola. Och att de som deltar i en artrosskola är för få, endast var fjärde, vilket är färre än vi trott, säger Kristin Blidberg.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Sara F 2016-06-8 20:27 (3 år sen)

  Hej!
  Jag har haft smärtor i mina fingrar under långa perioder. Till och med har mina fyra fingrar blivit sneda nu. Jag har varit flera gånger hos olika doktorn i vårdcentralen, hos privata allmänt läkare och en privat ortoped. Men en säger att det är artros och den andra säger att det är artrit. Problemet är att de gör ingenting för mig och gav mig bara värktabletter och nyligen fick jag Artrox 625 mg. Var kan jag söka en ordentlig hjälp. Jag är 55 år gammal.

 • Avatar Torgny Bergström 2016-09-18 18:12 (3 år sen)

  Hur kan jag få tag i artrosskola ? och få reda på om jag har artros mer än i tumleden, känner mig väldigt stel i rygg(har problem sedan 20 år) stel i knän, och fotleder något i höfter

 • Avatar hagapip 2017-11-14 16:50 (22 månader sen)

  Det är förfärande få individer som har vetskap, kunskap och erbjudande om artros skola. Jag tycker landstingen, primärvården och reumatiker förbundet borde vara mer aktiva vad gäller att
  sprida kunskap om denna folksjukdom !

 • Avatar Laila L Forgbert 2017-11-15 14:40 (21 månader sen)

  Jag har haft en knöl länge på mitt pekfinger som är artros, en doktor sa att det är sånt som gamla får och det är inget farligt! Jag var ca 45 år när jag började att få knölen, då kan man ju undra hur gammal jag var i hans ögon. Nu är jag 53 så det är några år sen. För ett tag sedan har jag börjat att få även en på tummen. Jag har också svår artros i mina bägge knän, det är alltid samma sak vid besök hos läkarna, sjukgymnastik, gå ner i vikt, smärtmedicin, mm mm. Det gör så ont att jag knappt kan gå vissa dagar och då ska jag ut och gå vilket inte är något jag kan just nu. Det jag verkligen undrar är, varför har ingen någonsin skickat mig på någon artros skola? Jag har inte ens blivit föreslagen att gå någon. Jag fick ju sluta med sjukgymnastiken pga att mitt andra lite bättre knä gav upp när jag tränade så nu vet jag inte vad jag ska göra snart!:(

 • Avatar Marie 2018-01-16 16:27 (19 månader sen)

  Var hittar jag artrosskolan i Sthlm?
  Tack

 • Avatar britta nordström 2018-12-2 15:01 (9 månader sen)

  Har gått artrosskola via Danvik rehab ca 2015. Gav inget nytt som vi inte redan visste. Fick inte svar på våra frågor utan hänvidades till den behandlare vi hade. Vi hade ju fått frikort så det spelade ju ingen roll att vi måste boka mera tid för att få svar. Totalt värdelös

 • Avatar Anette Blom 2018-12-3 01:05 (9 månader sen)

  Hej!
  Jag har fått ont i ett knä. och ett finger, en ortoped har ställ diagnosen artros
  JAg får tyvärr inte äta antiinflammatoriska medel eftersom jag äter lithium och jag har fått cortisonijektioner 2ggr , utan att det hjälp. Vad kan man göra mer?


Annons
Annons
Annons