Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Artros

Forskningschefens svar på besökarnas frågor om smärta

Här har Netdoktors expert Stefan Bergman, medicine doktor och forskningschef vid FoU-centrum i Spenshult, svarat på besökarnas frågor om smärta. Läs Stefans svar från alla frågor nedan.


Uppdaterad den: 2009-05-20

Annons

Läs läkare och forskningschef Stefan Bergmans svar nedan.

Vill du se samtliga svar ifrån våra experter inom området Smärta hittar du dessa här »  

Hortons huvudvärk och morfinbehandling?

Leblonde: Jag har diagnosen kronisk Hortons huvudvärk med flera svåra attacker dagligen. Smärtan är obeskrivligt stark och jag har provat i princip alla behandlingsmetoder. Vad är din syn på användandet av morfinliknande preparat (typ Citodon) för någon som mig som upptäckt att det är det enda som faktiskt kan bryta en attack och ge lite vila emellanåt så att jag kan fungera i samhället? Alla läkare talar om risken för beroende, men är inte detta smärtsamma "liv" ett större problem?

Stefan Bergman: Hej! Detta med morfinliknande läkemedel och inte minst de med kodein är något som måste värderas individuellt. Det händer att jag tillsammans med en patient ser det som enda möjlighet. Anledningen till att jag försöker undvika är alla fall genom åren där det känts rätt, men där symtomen hunnit ifatt och man då stått utan hjälp och ibland även med problemet att vara beroende av läkemedlet.

Annons
Annons

Knastrar och gör ont i mina knän

Gäst69551: Jag får väldigt lätt ont i mina knän, framför allt det högra, då jag spelar badminton. När jag böjer mig ned för att fånga en stoppboll, så hugger det till i knäet och det gör väldigt ont. Mitt vänstra knä knakar och knastrar när jag går, särskilt när jag går ned för en trappa. Detta gör dock inte lika ont. Det är högerknäet jag är mest oroad för - jag vill ju kunna träna ordentligt. Jag är 28 år och normalviktig, varken topptränad eller ur form. Vad kan mina knäproblem bero på?

Stefan Bergman: Hej! Jag tycker att du ska söka med önskan om närmare undersökning av knäna, eventuellt med med så kallad artroskopi, där man tittar in i knät. Det kan röra sig om en menisk- eller broskskada.

Diagnosen SRS och ischias-smärtor - vilken hjälp finns?

julle: Jag har fått diagnosen SRS och har smärtor i nedre delen av ryggen som går ut i vänster ben som ischas och domningar, ont i höften, överrörliga leder. Finns det något som kan hjälpa mej? Har detta efter en arbetsskada 1987. Fick diagnosen för cirka 10 år sedan av en ortoped. Vill inte steloperera. Har ständig värk, pension för det. Finns det annan hjälp?

Stefan Bergman: När man har smärtor från segment i ryggen kan man ha nytta av stabliserande träning hos sjukgymnast. Operation är oftast en sista utväg och resultaten kan variera.

Annons
Annons

Kan det vara diskbråck eller diskförskjutning?

Annette: Hej, min mamma fick för cirka 3 år sedan ont i ländryggen när hon ligger på rygg. När hon är står, går och sitter har hon en molande värk i musklerna från ländryggen ända ner i vaderna i båda benen.

Hon har sökt hjälp för detta och har fått till svar hon har utslitna knän, hon har bytt både höftled och knäled på höger ben, men denna värk är fortfarande kvar, hon är bara 66 år och mycket pigg för övrigt, kan det vara diskbråck eller diskförskjutning?

Stefan Bergman: Eftersom din mamma tycks ha benägenhet för "utslitna" leder, så kan det vara så även i ryggen. Detta kan göra att det blir trångt för ryggmärg och nerver, viket kan ge problem både från ryggen och från benen. Ofta kan en vanlig röntgenundersökning av ryggen ge viss information och ibland går man vidare i utredning med andra undersökningar.

Vad kan man göra åt ryggsmärtorna?

Gäst44243: Hej. Jag är en kille på 28 år (snart 29) jag har grymt ont i min rygg har haft det ett bra tag. Varit hos naprapat och hos vanlig läkare. Inget verkar hjälpa eller så får jag ingen bra hjälp. Det gör så ont att jag inte kan hålla något i vänster hand. Några tips på vad jag kan göra?

Stefan Bergman: Mycket av smärta i ryggen kan kartläggas genom en sambedömning av läkare och sjukgymnast med särskilt intresse för smärta. Mottagningar för detta kan finnas inom primärvården. Man kan då komma fram till om till exempel halsryggen behöver utredas ytterligare. I väntan på klarhet är det viktigt att hålla igång allmän kondition och rörlighet. Försöka göra det som ändå fungerar.

Varför har jag ont i hålfoten?

mirjam pohjolainen: Jag har ont i min högra häl, mer på vänstra delen närmast hålfoten. Det gör liksom ont inuti där. Dagen efter att jag tränat på gym (bodystep och andra liknande cardioträningar) gör det så ont att jag knappt kan stå på den. Har haft så nu i ett par veckor. Har vilat från träning i en vecka, inget resultat. Kan vara skorna men jag har aldrig haft detta förr, har tränat i 5-6 år på gym och skorna jag har nu är inte sämre än de jag haft innan.

Stefan Bergman: Antagligen är det en irritation i stödjevävnaden under foten. Detta kan kräva avlastning med särskilda inlägg. Du kan vända dig till din vårdcentral eller möjligen direkt till en ortopedtekniker.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Fibromyalgi och seninflammation

Gäst28135: Undrar om man kan ha muskel- och seninflammation när man har fibromyalgi? Har svåra smärtor i en del muskler som samtidigt är mycket varma. Klarar inte att äta några mediciner, jag hyperreagerar på allt. Är även yr och klarar inte att hålla balansen när jag går, fick ingen utredning varför hos min läkare. Finns det några råd till mig hur jag ska få mitt liv att vara drägligt igen. Jag har tappat min livsgnista eftersom jag inte kan utföra det enklaste göromål idag. Fibro sen 30 år.

Stefan Bergman: Fibromyalgi utesluter inte att man har andra problem från rörelseapparaten. Tvärtom ser man ofta fibromyalgi tillsammans med inflammatoriska sjukdomar i leder och senfästen. Det kan därför vara av värde att även få utrett om det finns inflammation som kan kräva särskild behandling. Detta kan då förbättra fibro-symtomen.

Blir inte tagen på allvar av läkare

molla: Varför blir man inte tagen på allvar av läkare då man söker för smärta??? Varför skyller de alltid på depression?

Stefan Bergman: Det undrar jag också! Det är mycket trist eftersom din smärta inte kan kännas av någon annan. En förklaring kan vara att man ganska ofta (upp till hälften av gångerna) även kan notera att den som har långvarigt ont även har en depression. Fokus hamnar lätt på depressionen och man "tappar bort" smärtan. Modern smärtforskning visar att depression i sig är en mycket ovanlig orsak till smärta. Däremot spelar psykologiska faktorer roll vid i stort sett alla smärttillstånd.

Molande värk på natten

Lars Lind: Hej, jag har haft ryggproblem under ett antal år nu. Det märks mest på sennatten att jag vaknar med molande värk i nedre delen av ryggen och en bit upp. Känner även av det på dagen men då kan jag mer stå ut med det. Jag kan gympa och röra mig trots detta men molandet på natten är väldigt jobbigt då jag sover dåligt. Har du något tips på hur jag skall gå vidare med detta? Tack!

Stefan Bergman: Det är viktigt att du fortsätter med fysisk aktivitet. En undersökning och särskilda träningsråd hos en sjukgymnast med intresse för hållning och kroppsbalans kan ge ytterligare hjälp och möjligen mindre smärtor nattetid.

Får man njurskador / leverskador av Panodil?

Gäst5610: Har ont i lederna o äter 3 panodil forte/dag. Riskerar jag njur-, leverskador av detta? Bör jag ta vita veckor ibland vad gäller medicinen? Är måttlig med alkohol.

Stefan Bergman: Om du är frisk för övrigt så ska det inte vara några problem att ta upp till 4 gram paracetamol, dvs 4 Panodil forte, per dag under lång tid utan att få några skador. Om du har andra mediciner eller sjukdomar, så bör du rådgöra med en läkare som känner dig.

Kortisonsprutor mot tennisarmbåge

värk länge: hej. Har problem med tennisarmbåge i båda armarna sedan 1 år tillbaka. Varit sjukskriven tre gånger (varav 2 ggr 1 månad i taget ). Nu har det kommit tillbaka trots kortisonspruta oktober samt februari. Upplever mer smärta för var dag som går och även en början till blåmärke. Får dock inte komma till läkare eftersom jag "nyss" fått kortisonspruta. Bads avvakta tills jag inte står ut längre. Arbetar som kassörska med enformiga rörelser samt tunga lyft. Vad ska jag göra??

Stefan Bergman: Cortisonsprutor kan ibland hjälpa vid tennisarmbåge, men samtidigt måste man se över eventuella orsaker till besvären i form av ogynnsam belastning av armen. Ofta kan en arbetsterapeut hjälpa till med detta och även pröva ut avlastande hjälpmedel.

Träning vid instabilt bäcken

piia-liisa: Jag är 45 år och är sjukskriven (sedan juni 07) på grund av långvarig smärta. Går med rollator. Det är instabilitet i bäckenet (sviter av foglossning) samt fibromyalgi. Jag vattentränar, tränar på boll och tar medicin utprovad av smärtklinik. Vad kan jag mer göra för att bli bättre? Prognos?

Stefan Bergman: Träning av typen basal kroppskännedom kan vara till hjälp att förbättra stabilitet i bålen. Detta skulle även kunna vara till hjälp för din del och värt att pröva om du inte redan gjort detta.

Vilken behandling är bäst vid whiplashskada?

Lisa: Hej! Jag har haft en whiplashskada i 11 år med mycket besvär och daglig smärta. Min fråga är: vilken behandling tycker du skulle fungera bäst och vilken medicinering skulle vara bäst?

Stefan Bergman: Smärtan efter whiplashskada kan vara av olika slag och det enda jag kan råda utan undersökning är att det i allmänhet är behandlingar vid sidan av läkemedel som är mest framgångsrika vid långvariga smärtor. Det handlar om en kombination av fysiska träningsmetoder och kognitivt inriktad behandling.

Kan det vara diskbråck?

Akvarellis: Har ryggont som misstänks vara ett diskbråck. Vilka undersökningar är lämpliga att göra? Har sedan tidigare artros i knä och har fått en halv knäprotes. Ej blivit bra efter den operationen. Har också fått en fibrodiagnos sekundärt till detta knä. Vad är bra att göra för dessa ryggbesvär? Har ischiassmärta som går ner genom hela benet o ut i tårna. Särskilt de tre mittersta tårna.

Stefan Bergman: Om man har en misstänkt ischiassmärta som inte givit med sig på ca en månad, så kan det vara aktuellt att utreda vidare med röntgen, för att klarlägga om det finns ett diskbråck som förklaring. Många gånger förstärks även ischiassmärtan av fibromyalgin, vilket gör att även mindre tryck på ischasnerven kan ge svår smärta.

Artrosskola som alternativ behandling

un: Kan man lindra höftartros med annat än medicin? Min husläkare säger endast med operation och att jag är inte tillräckligt dålig för detta (tack och lov) och gav mig Diklofenak 50mg, men detta kan inte tas hela tiden. Jag tar även Cipramil 20mg mot nedstämdhet och Levaxin 25mg för ämnesomsättning. Kan en ortoped hjälpa mig? Sjukgymnastik? Jag är 59 år kvinna.

Stefan Bergman: Över landet sprids nu så kallad artrosskola, som syftar till att ge hjälp vid sidan av läkemedel och operation. Fråga din husläkare eller sjukgymnast i primärvården.

Värk i knäna och bakom knät

Gäst3874: Har värk i båda knäna, dock mest i högra. Värken sitter runt om knäskålarna. Det finns även en punkt ”bakom” knäskålen som stundtals smärtar till. Promenera går bra, det är statiska ställningar som gör att värken känns mest, oavsett om jag sitter eller står, raka eller böjda ben, osv. Kan vakna på nätterna av att det gör ont. Smärtan kom plötsligt v09. Jag är 35 år, frisk i övrigt och normalvikt. Vad kan det vara? Ska jag söka vård och vilka undersökningar kan jag begära?

Stefan Bergman: Det finns flera strukturer som kan smärta i och runt knälederna. Det som är viktigast att utesluta är att det inte finns vätska i leden, som uttryck för en skada eller inflammation. Detta kan även ge symtom i knävecket genom en cystformig utbuktning. Undersökningarna kan starta på vårdcentralen.

Undvika massage om man har reumatism?

rowanleaf: Jag har RA sedan 4 år tillbaka. Kan med hjälp av mina mediciner leva ett ganska så normalt liv. Mitt största problem är min nacke och min huvudvärk. Hur vet jag om det är reumatiskt där eller om det bara är spänningshuvudvärk? Går till en massör regelbundet, men har så ont i nacke och axlar ändå, det strålar från nacken och jag blir sängliggandes och gråter av smärta. Kan massören vara för hårdhänt? Kan problemen bero på att jag besökte en kiropraktor för ett par år sen?

Stefan Bergman: Hej. Det låter inte som om massage är att rekommendera för din nacke. Överhuvudtaget kan det vara olämpligt med manipulationer i halskotpelaren vid RA. Du bör låta undersöka din nacke ordentligt hos person som är förtrogen med RA.

Är värken "kärring-sjuka"?

Gäst98617: Har sedan ett par dygn tillbaka haft ont i mina underben men värken strålar upp mot hela benen. Det blir värre när jag sitter still och jag måste röra på benen för att det ska gå över. Är det någon form av "kärring-sjuka"? Jag är 50 år i år och har börjat märka av klimakteriet. Kan det ha ett samband? Finns det något man kan göra åt det? Har inte sökt vårdcentralen för det än.

Stefan Bergman: Förhoppningsvis är dina smärtor något tillfälligt. Jag kan inte ge dig bättre råd än att söka hjälp för en bedömning på vårdcentralen.

Kraftig ensidig huvudvärk

Astrid-1: Hej! Jag har haft ont i huvudet till och från i några månader. Smärtan är bara på högra sidan och är den värsta huvudvärk jag varit med om. Höger sida i munnen (tänderna) kan värka så det känns som att jag har fått en smäll. Höger öga gör ont och vill "rinna", det är en knivskarp smärta som inte går att förklara. Har fått Sumatriptan men det hjälper inte. Vad ska jag göra? Det är så jobbigt med denna intensiva smärta! Kan tillägga att jag har fibromyalgi sedan flera år, är 35 år.

Stefan Bergman: Det finns ett par specifika huvudvärksåkommor som kan ge besvär som de du beskriver, bland annat migrän och Hortons huvudvärk. Det är angeläget att få en klar diagnos på huvudvärken och jag vill föreslå dig att söka åter till din läkare.

Vill du se samtliga svar ifrån våra experter inom området Smärta hittar du dessa här »

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.