Intresseområden sparade.
| Artros

”Det finns mycket forskning på växtbaserade läkemedel”

Det här med naturläkemedel är kanske inte alltid så enkelt att förstå sig på, för vad är egentligen skillnaden mellan växtbaserade läkemedel och naturläkemedel? Hur ser forskningen kring naturliga behandlingsalternativ egentligen ut? Netdoktor har pratat med Magnus Nylander, medicine doktor och expert på området.
Annons

Växtbaserade läkemedel, naturläkemedel och kosttillskott. Vad är egentligen skillnaden?

- Eftersom jag upplever att det föreligger en del missuppfattningar ska jag försöka att så kortfattat som möjligt reda ut begreppen, men först en liten bakgrundshistoria. Den europeiska läkemedelsmyndigheten började år 2004 att utarbeta vetenskapliga sammanställningar över växtbaserade material för att höja kraven för olika länders och myndigheters godkännande och registreringar av olika växtbaserade läkemedel. Tidigare pratade man bara om det vida begreppet naturläkemedel och så sent som 2012 kom nya riktlinjer. Nedan följer en liten sammanställning över de olika begreppen.

Naturläkemedel

Innehåller produkter som är baserade på djurmaterial, bakterier, mineraler och salter. Exempel på populära vanliga naturläkemedel är probiotika, det vill säga bakterier som etablerar sig i tarmen och är välgörande för tarmfunktionen. Naturläkemedel kan användas för egenvård och får därmed säljas receptfritt i all handel men de måste vara godkända av Läkemedelsverket.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Växtbaserade naturläkemedel

Växtbaserade naturläkemedel innehåller växtdelar eller extrakt och går igenom samma procedur som vanliga läkemedel innan de godkänns för försäljning. Studier måste visa på kvalitet och effekt. Produkterna kan vara både receptfria och receptbelagda. På förpackningen står det enbart ”växtbaserat läkemedel”.

Kosttillskott

Kosttillskott räknas som livsmedel och de regler som finns för kosttillskott ligger därmed under Livsmedelsverket. Syftet med kosttillskott är att komplettera kosten med näringsämnen eller andra naturliga ämnen med fysiologisk verkan. Kosttillskott kan exempelvis utgöras av vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror och kostfibrer som koncentrerats i olika produkter. De kan även innehålla ört- och växtextrakt och på så vis i vissa fall likna växtbaserade läkemedel.

Hur ser forskningen ut kring exempelvis artros och växtbaserade läkemedel samt andra naturliga behandlingsalternativ?

Annons
Annons

- Det finns mycket viktig forskning som publicerats under de senaste fyrtio åren. Tyvärr upplever jag att betydande delar av denna forskning fått alldeles för lite uppmärksamhet. Det har exempelvis gjorts omfattande studier på olika naturliga alternativ vid artros som skulle behöva sammanställas för att skapa ännu mer intresse och möjligheter till nya projekt. Det behövs betydligt mer och ny forskning!

I Netdoktors chatt om artros med fokus på naturliga behandlingsalternativ för några veckor sedan nämnde du musselextrakt från Nya Zeeland och harpagoört/djävulsklo som vetenskapligt dokumenterade naturliga alternativ eller komplement. Vad är det som gör dessa så intressanta?

- Båda är naturliga behandlingsalternativ som har omfattande, publicerad dokumentation som visar att och hur de lindrar vid artros. Jag skulle kunna berätta mycket mer om det men det får bli en annan gång!

På vilket sätt kan naturliga egenvårdsalternativ ge god effekt vid exempelvis artrosbehandling?

- Dessa naturliga produkters, ofta vetenskapligt bevisade, lindrande effekter vid artrosbesvär utgörs ofta av biokemiska antiinflammatoriska egenskaper. Det handlar då om en minskad bildning av inflammationsframkallande ämnen på liknande sätt som hos flera vanliga traditionella läkemedel mot artrosbesvär. Andra naturliga alternativ, såsom glukosamin och kondroitin, kan lindra genom smörjande effekter i lederna och i bästa fall ha en viss bromsande effekt vid förstörelsen av ledbrosket. Naturliga alternativ och traditionella läkemedel behöver inte utesluta varandra. Tvärtom kan kombinationer vara riktigt intressanta och utgör ett viktigt forskningsområde!

Allt fler använder naturliga behandlingsalternativ. Vad är din förklaring till det?

- Det ökade intresset och användningen av olika naturliga alternativ vid exempelvis artros har flera anledningar. Många användare känner att de får lindrande effekter och fortsätter därför att använda produkterna och berättar spontant om sina lindrande effekter för andra med liknande besvär. Vidare växer ”arsenalen” av produkter med olika vetenskaplig dokumentation, något som bland annat bidrar till att olika vårdgivare intresserar sig i allt högre utsträckning för naturliga komplement.

Vill du veta mer om växtbaserade läkemedel och naturläkemedel med fokus på mage och tarm? Då kan du chatta med Magnus Nylander den 10 november kl 13.00 här på netdoktor.se. Ställ din fråga redan nu genom att klicka här. 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?