Behandling | Artros

Behandling av artros

Det finns ingen behandling som helt stoppar artros i dagsläget. Behandlingen inriktas på att lindra smärtan och förbättra muskelfunktionen. Sjukgymnastik och smärtstillande medel är några av alternativen.


Publicerad den: 2008-10-02
Författare: Reumatikerförbundet

Annons

Det finns idag ingen behandling artros som kan stoppa artrosutvecklingen. Behandlingen inriktas istället på att lindra smärtan och förbättra muskelfunktionen. Detta sker med hjälp av sjukgymnastik för att töja och stärka musklerna, utprovning av gånghjälpmedel och tekniska hjälpmedel för att bättre klara vardagssysslor samt läkemedel för att minska smärta och inflammation.

I första hand används paracetamol (som till exempel Alvedon eller Panodil), men ibland blir antiinflammatoriska läkemedel (som till exempel Ibumetin eller Ipren) nödvändiga. Andra alternativ för smärtlindring är elektrisk stimulering (så kallad TENS) och värme. Lokala injektioner med kortison används ibland vid svårare besvär. Man har också prövat att injicera hyaluronsyra (så kallad tuppkam) i leden, men resultatet av denna behandling är omtvistat.

Svår artros kan behandlas med operation. Det vanligaste är att den drabbade leden ersätts med en ledprotes. Vid käkledsartros bör bettskena provas.

Motion, viktminskning och information har i studier visat sig vara i princip vara lika effektivt som läkemedel vid behandling av artros. (Källa: Grundbehandling av artros, av Carina Thorstensson, sjukgymnast, vars avhandling finns att beställa från Reumatikerförbundet). Att motionera, lära sig mer om artros och gå ner i vikt vid behov är också effektivt för att förebygga artros.

Texten är publicerad i samarbete med Reumatikerförbundet.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om artros på NetdoktorPro »
Hitta ICD-10/diagnoskod för artros »
Annons
Annons

Annons
Annons
Annons