Intervju | Artros

Artrosskolan gör avtryck i sjukvården

Låt artrospatienten träffa en fysioterapeut innan mötet med läkaren. På så sätt får fler hjälp med träning och viktnedgång, menar fysioterapeuten Christina B Olsson. ”Även artrosskolan är viktig för att informera patienten om riskfaktorer och behandlingar”, säger hon.

Publicerad den: 2015-12-15
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Artros är den vanligaste formen av ledbesvär, både i Sverige och övriga världen. Idag har uppemot 800 000 svenskar sjukdomen som kännetecknas av förstört ledbrosk och ledförändringar. Artros kan exempelvis drabba fingrar, knä eller höfter och orsaka både smärta och stelhet.   

En artrospatient som söker sjukvård får vanligtvis träffa en läkare i första hand. Men så är inte fallet vid vårdcentralen Brahehälsan Löberöd i Skåne. Här får artrospatienten inledningsvis träffa fysioterapeuter. En modell man arbetat utefter de senaste fyra åren, berättar Staffan Olsson som är primärvårdsläkare vid vårdcentralen.

– Alltför många läkare börjar med att skicka artrospatienten till röntgen, vilket är helt meningslöst. Därefter förskrivs läkemedel som inte heller alltid hjälper. Det som snarare hjälper vid artros är fysisk träning och i vissa fall även viktreduktion, säger han.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Något som artrospatienten kan få hjälp med av en fysioterapeut. Många drabbade får även chans att delta i en så kallad artrosskola, påpekar fysioterapeuten Christina B Olsson.

– Artrosskolan erbjuder individuella träningsråd samt information om sjukdomen och vilka behandlingar som finns tillgängliga. Att ha god kunskap om artros är viktigt i förebyggande syfte, säger hon.

För att upplysa allmänheten om artros har Netdoktor i samarbete med Reumatikerförbundet lanserat kampanjen atroskoll.se. Hittills har närmare 21 500 personer tagit del av upplysningskampanjen och många har delat med sig av egna erfarenheter kring att leva med artros.

Annons
Annons

Majoriteten drabbas av primär artros

På ortopedkliniken vid Karolinska institutet i Stockholm märks en trendförändring när det gäller artrospatienter och protesoperationer. Troligtvis har artrosskolan haft en betydande roll i utvecklingen, menar ortopeden Per Wretenberg.

– Idag möter jag fler patienter av det ”rätta” slaget. Tidigare tvingades vi skicka tillbaka många artrospatienter som inte utfört sin träning eller försökt att gå ned i vikt, innan de kom till ortopedkliniken. Men den typen av patienter är färre idag.

Han nämner även att majoriteten som söker vård har primär artros som uppkommer spontant i leden. Trots att artrosformen ligger bakom 70 procent av fallen vet man ännu lite om varför ledbrosket spontant börjar att förstöras. Troligtvis bär dessa patienter på särskilda gener som ökar risken att insjukna i primär artros.

– Däremot vet vi betydligt mer om sekundär artros som exempelvis kan uppstå efter att leden skadats, säger Per Wretenberg.

Riktlinjerna behöver uppdateras

Under 2012 lanserade Socialstyrelsen nationella riktlinjer för att artrosvården ska bli mer jämlik runt om i landet. Men Anne Carlsson, förbundsordförande vid Reumatikerförbundet, menar att dessa riktlinjer behöver uppdateras.

– Exempelvis har den farmakologiska behandlingen av artros utvecklats och förbättrats under de fyra senaste åren. Det är ny kunskap som måste nå ut till sjukvården, säger hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu