Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Om Artros-kollen.se

Artros-kollen.se, en kunskapskampanj från Reumatikerförbundet och Netdoktor, gav unik och djup data om att leva med folksjukdomen artros. Totalt deltog 20 860 personer i kampanjen, varav 8 902 personer med diagnostiserad artros, och 10 431 personer med symtom på artros. Kampanjen pågick från oktober 2015 till juni 2016.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-05-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

 

artroskollen2

Kampanjen Artros-Kollen.se från Reumatikerförbundet och Netdoktor visade att tiotusentals personer i dag lider av smärtor som tyder på att de har ledsjukdomen artros. Av dessa är det dock många som inte fått diagnosen. Kampanjen gav också unika data från över 8 000 personer med artros som berättat om hur det är att leva med artros.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Artros ger smärta och stelhet och är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Totalt beräknas 800 000 personer ha artros i någon form, många utan att känna till det. Ett av syftena med kampanjen var att öka kunskapen om artros och vad man kan göra själv för att minska besvären.

– Resultaten från kampanjen visar att det verkligen behövs mer kunskap om artros. Många med tydliga symtom på artros går i åratal med svåra smärtor utan att söka hjälp eller få hjälp. Det finns anser vi omfattande brister inom vården av de personer som fått diagnosen, exempelvis vad gäller rådgivning eller erbjudande om att delta i artrosskola för att lära sig att hantera sin sjukdom, säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Viktiga resultat från Artros-Kollen.se

Totalt deltog 20 860 personer i kampanjen, varav 8 902 personer med diagnostiserad artros, och 10 431 personer med symtom på artros. De flesta i båda grupperna (6 000-7 500 personer) lämnade även personliga och anonymiserade upplysningar.

Annons
Annons

Många med artros sökte vård inom ett år

Omkring 45 procent i gruppen med diagnos artros hade sökt vård inom ett år från att de fick symtom. Många gick betydligt längre med ledsmärtor innan de sökte vård. En femtedel sökte vård inom 1-2 år, och lika många inom 3-5 år. I gruppen med symtom hade endast hälften sökt vård.

Bedömde smärtan av artros

Deltagarna bedömde sin artrossmärta den senaste veckan på en 10-gradig skala. I gruppen med artros fanns 67 procent i spannet 5-8 (60 % i gruppen med symtom).

Artros påverkar livssituationen

En klar majoritet angav att sjukdomen påverkar deras livssituation på ett negativt sätt. Mellan 60 och 80 procent angav att arbete/studier, socialt liv, friluftsliv, motion och sömn påverkas mycket eller delvis negativt.

Få fick erbjudande om artrosskola

I gruppen med diagnosen artros hade cirka 60 procent fått rådgivning kring livsstilsfaktorer som rökning, viktnedgång och fysisk aktivitet. 35 procent hade fått erbjudande om att delta i artrosskola.

Hög användning av smärtstillande

Användandet av smärtstillande läkemedel var hög. I gruppen med symtom självmedicinerade 58 % med paracetamol och 41 % med NSAID, jämfört med 51 procent respektive 31 procent i gruppen med diagnos.

Fritextsvar visar på användning av opiater

I båda grupperna har deltagare i fritextsvar angett att de använder opiater och olika beroendeframkallande smärtläkemedel (exvis morfin, kodein, tramadol, citodon, ketogan) samt olika naturläkemedel och huskurer.

Kampanjen inleddes i oktober 2015 och avslutades i juni 2016.

Netdoktor tillsammans med Reumatikerförbundet har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Samtliga texter är granskade av professor Leif Dahlberg, överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Upplysningskampanjen har fått ekonomiskt stöd från Svenska Postkodlotteriet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-09-2 10:42 (4 år sen)

  Hej . Jag har artros i händerna. Det är konstaterat med röntgen. Båda mina pekfingrar
  är krokiga från första leden mot långfingret. Jag har ingen verk i lederna . Men i främre lederna till pekfingrarna har jag begränsad rörlighet.
  Jag gör regelbunden (varje dag )rörlighetsgymnastik för fingrarna. Programmet är en egen komposition.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-17 12:53 (5 år sen)

  vara atros kan äter smärt tabletter får hjälp inte lätt

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-7 10:46 (5 år sen)

  Jag har nyligen fått veta att jag har artros i hela ryggen. Nu vill jag ta del av och lära mig mer om denna sjukdom.Vad kan jag göra själv.Samt att det är lättare att vara aktiv när jag vet hur.


Annons