Fakta | Allergi

Allergisk snuva (”hösnuva”)

Allergisk snuva (”hösnuva”) är en överkänslighetsreaktion mot luftburna ämnen, som drabbar de övre luftvägarna (näsa, bihålor, strupen och även ögonen).


Uppdaterad den: 2017-06-14
Författare: Anders Berg
Uppdaterare: Therese Lindgren, specialist i allergimedicin, Sophiahemmet

Allergisk snuva (”hösnuva”)
Annons

Allergisk snuva är den vanligaste formen av överkänslighet. I västvärlden lider cirka 15 procent av befolkningen av detta. Symtomen börjar vanligtvis i barndomen och avtar i 30 till 40-årsåldern. Beteckningen hösnuva är missvisande, eftersom symtomen inte bara förekommer vid kontakt med hö.

Varför får man allergisk snuva?

Olika mikroskopiskt små ämnen som kommer in i näsan när vi andas, stimulerar kroppens immunförsvar till antikroppsproduktion (ett slags "motgift" eller "immunämne").

Detta medför att ett ämne, som kallas histamin, frigörs och framkallar svullnad och irritation i de övre luftvägarna, så att man får den typiska allergiska snuvan. Benägenhet för överkänslighet är ofta ärftlig.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

De vanligaste ämnena som framkallar symtom är:

Vad kännetecknar allergisk snuva?

 • Klåda och rinnande ögon
 • Ofta nysningar, tilltäppt och rinnande näsa
 • Klåda uppe i munnen
 • Då och då väsande andning
 • Ibland halsbränna eller liknande symtom
 • Hosta

Vad framkallar symtom?

 • De pollen som man är överkänslig mot
 • Pälsdjurskontakt
 • Luftförorening som, till exempel, tobaksrök 
 • Nedsatt immunförsvar på grund av medicin eller sjukdom

Hur ställer läkaren diagnosen allergisk snuva?

Ofta räcker det att berätta för läkaren när, hur och var symtomen kommer. Hudtest och olika blodprov kan användas för att bestämma vilket ämne man är allergisk mot.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Goda råd

Man bör undvika så många överkänslighetsframkallande ämnen i sin omgivning som möjligt. Vid allergisk snuva som beror på diverse pollen, är det förstås viktigt att undvika pollen, speciellt i de rum där man oftast befinner sig, som till exempel sovrummet. Det är viktigt att ha dörrar och fönster stängda under pollensäsongen.

Annons
Annons

Har du helårsrhinit (helårssnuva) eller är överkänslig mot damm/kvalster är det en fördel att inreda hemmet så att det är lättstädat och kan hållas så dammfritt som möjligt.

Har du en pälsdjursallergi ska du naturligtvis undvika det djur du är känslig för, men också övriga pälsdjur, eftersom risken att utveckla ytterligare allergier är stor.

Möjliga komplikationer

 • Man är mer utsatt för andra luftvägssjukdomar
 • Öroninflammation
 • Sömnsvårigheter och kronisk trötthet

Prognos

Om man har allergisk snuva är det viktigt att, så gott det går, undvika överkänslighetsframkallande ämnen, eftersom man löper ökad risk för att utveckla andra allvarligare överkänslighetssjukdomar, som astma.

Symtomen kan styras med hjälp av behandling, men själva överkänsligheten kan inte botas. Oftast är det dock mer besvärligt än egentligen invalidiserande.

Vilka mediciner kan ges?

Antihistaminer (som hämmar överkänslighetsreaktionen) som tablett, nässpray eller ögondroppar.

Nässpray med kortison (avsvällande och inflammationsdämpande hormon) vid måttliga till svåra symtom eller tillsammans med andra läkemedel. 

Ögondroppar med kromoglikat (allergicellshämmande) eller kortison.

Allergener för hyposensibilisering (en sorts "vaccination"). Det överkänslighetsframkallande ämnet (allergenet) injiceras i successivt ökande mängder. Detta hindrar immunsystemet från att producera så mycket histamin och är en långvarig behandling, som tar tre till fem år. Kan numera också fås som tablett som får smälta under tungan. Än så länge bara för gräsallergi.

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om Allergisk rinit på NetdoktorPro »