Fakta | Pollenallergi

Korsallergi med födoämnen vid pollenallergi

En del personer är överkänsliga mot fler än ett allergen (ämne i miljön som kan orsaka allergiska reaktioner hos överkänsliga personer) och kan reagera både på livsmedel och på luftburna allergen som pollen. Detta kallas korsallergi.

Uppdaterad den: 2014-06-16
Författare: Helen Rosenlund, leg.dietist och med.dr, Karolinska Institutet, Solna
Uppdaterare: Leif Bjermer, professor, överläkare vid VO Lungmedicin och allergologi - Lund, Skånes universitetssjukhus, Skånes universitetssjukhus

Annons

Korsallergi förekommer även mellan olika födoämnen inom samma födoämnesgrupp, till exempel inom gruppen stenfrukter, då man reagerar mot persika, aprikos, körsbär och plommon. Inom gruppen kräftdjur korsreagerar man mot krabba, kräfta, hummer och räka.

Orsaker

Orsaken till korsreaktioner är att olika allergen kan vara besläktade, det vill säga tillhöra samma botaniska (växt) eller zoologiska (djur) grupp, och därför ha liknande struktur. Egentligen är det proteinet i allergenen som liknar varandra och som immunförsvaret inte kan skilja på. Den allergiska personen reagerar då vid kontakt med båda dessa grupper.

Orala allergisyndromet

Det finns flera exempel på allergen som korsreagerar. Vanligt är exempelvis att björkpollenallergiker inte tål äpple, nötter med mera. Detta kallas också det ”orala allergisyndromet” (OAS) på grund av att det ger symtom i mun och svalg.

Annons
Annons

Exempel på korsallergier

Nedan följer en uppräkning av olika luftburna allergen som kan ge korsreaktioner med frukt, grönsaker och nötter. Observera att det oftast är de mest känsliga personerna som korsreagerar, inte alla som har allergi.

  • Björkpollen: äpple, päron, morot, selleri, nötter (hasselnöt, paranöt, mandel, valnöt), jordgubbar och vissa stenfrukter (persika, plommon, aprikos, körsbär).
  • Gråbo: paprika, persilja, muskotnöt, selleri, fänkål, banan, melon och morot.
  • Gräs: jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök. Ofta har inte gräspollenallergikern några problem att äta dessa livsmedel, trots att kliniska test visar att personen har antikroppar mot dem.

Om frukterna är tillagade (kokade, konserverade, ingår i maträtter) brukar det oftast gå bra även för dem som korsreagerar att äta dem, dock inte alltid. Ibland kan reaktionen förvärras om någon av de korsreagerande frukterna, grönsakerna eller nötterna konsumeras under pollensäsong, eftersom belastningen på immunförsvaret då ökar.

Symtom

Symtomen består av svullna läppar samt klåda i mun och svalg. Det finns även rapporter om allvarligare symtom som nässelutslag (urtikaria), mag-tarmproblem och, i allvarligare fall, andningsbesvär.

Annons
Annons

Latexallergi

Ett annat icke-luftburet allergen som korsreagerar är latex, som förekommer i plastprodukter som ballonger, plasthandskar och kondomer.

Exempel på livsmedel som ger korsreaktioner med latex är avokado, banan, kiwi, tomat, skaldjur samt vissa stenfrukter (körsbär, plommon, nektarin).

Symtomen kommer vanligen från huden som blivit exponerad för latex, annars från mun och svalg – men även nässelutslag, mag-tarmproblem och andningsbesvär kan förekomma

Individuella skillnader

Vad en allergiker korsreagerar mot är mycket individuellt. Därför är det viktigt att känna till och vara uppmärksam på de allergen som har liknande struktur som de man tidigare uppvisat symtom mot eller testats positiv mot. Detta är framför allt viktigt för de mest känsliga individerna.


Annons
Annons
Annons