Stor skillnad i allergivaccination

Allergivaccination kan hjälpa alla som lider av svår pollenallergi – men då gäller det att bo på rätt ställe i landet. Nu visar nya siffror att bostadsorten spelar stor roll för möjligheten att få tillgång till behandlingen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-16
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I Halland är det fem gånger så stor chans att få hjälp som i Norrbotten, visar aktuella siffror som Astma- och allergiförbundet presenterar.

– Vi tycker inte att det är rimligt att det ser så olika ut mellan landstingen utan det här måste vara ett statligt ansvar, säger Maritha Sedvallson, ordförande för förbundet, till TT.

Cirka 25 procent av Sveriges befolkning är allergiska mot pollen. För många räcker det med att förse sig med receptfria läkemedel för att klara pollensäsongen. För andra är problemet betydligt större och allergivaccination kan därför vara en lämplig behandling.

Annons
Annons

Är du pollenallergiker och hur svår pollenallergi har du? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-18 21:24 (7 år sen)

    Jag känner till att vi som bor i norrbotten nekas vaccin och hänvisas till tabletter och spray som inte fungerar fullt ut. Man måste vara" väldigt sjuk av pollen för att bli hjälpt".

  • Avatar Tidigare användare 2014-04-17 08:24 (7 år sen)

    Alla borde ha samma tillgång till vaccinationen. Själv hör jag nog till någon av dom första som blev vaccinerade i mitten av 70-talet, då var det en väldigt lång process, bl a fick jag "snusa" pollen som sedan blev vaccin, låg inne 2 veckor och fick sprutor var4:e timme därefter gick jag i 4 år och fick sprutor varje månad men jag lovar det var värt det. Från att inte ha kunnat vistas ute på våren, inte klara av skolan pga mediciner som gjorde en trött kan jag fortfarande idag leva som vanligt även på våren.