Sen vår kan ge intensiv pollensäsong

Efter en lång vinter har pollenblomningen legat nere. Hassel- och alpollen har förekommit men så här års har det nästan inte varit något alls. Men innebär en lång och kall vinter en mild pollensäsong?

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-04-04
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Tvärtom, det kan slå till mycket hårdare genom att allt blommar samtidigt. Enstaka pollen förekommer alltid, men i år har den förskjutits och så fort det blir varmare kan till exempel al, hassel och björk blomma samtidigt och ger då en kraftigare pollensäsong, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

Drygt 20 procent av Sveriges befolkning är pollenallergiker. Sedan 70-talet har det skett en fördubbling av antalet pollenallergiker, men idag finns tecken på att ökningstakten avtar.

– Ökningen har börjat plana ut men hur pollenallergin artar sig skiljer från person till person. Besvärsgraden är varierande, vissa känner sig snoriga och får rinnande ögon medan andra känner sig håglösa eller får besvärlig astma till följd av pollen, säger Kerstin Alm Kübler.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Alla pollenallergiker är inte allergiska mot alla typer av pollen, men för vissa kan det vara riktigt plågsamt. Kerstin berättar om personer som har så pass besvärlig pollenallergi att de måste lämna landet under ett par månader. Och det finns även de som inte är medvetna om att de är allergiker, utan ser nysningar och snoriga näsor som en vanlig vårförkylning.

Är du pollenallergiker och vilka pollentyper i så fall? Kommentera nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-04-4 22:07 (9 år sen)

    Får nysningar och rinnande, kliande ögon av hassel-, björk- och gräspollen.

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-4 20:04 (9 år sen)

    Jag går i däck, varje vår, när snön drar sig tillbaka och det "doftar vår" vinden för med sig vad då? Övervintrade, mögliga blad? JAg måste få cortison imorgon..kan inte gå ut. Tur att man kan åka bil till jobbet..fort ut, fort in, sen hem..fort in...stäng alla fönster, dörrar...vad kommer detta vår helsike ifrån?

  • Avatar Tidigare användare 2013-04-4 15:39 (9 år sen)

    Jag blev allergisk 05/06 där någonstans, dock inte riktigt säker på vilken/vilka pollenslag jag är allergisk mot, tror dock det är bland annat björk. Ska i år hålla koll på när besvären kommer.