Nyhet | Pollenallergi

Pollenkulmen är nådd

Det varma vårvädret har tagit pollenhalterna mot rekordnivåer. Men nu tros det värsta vara över, tack vare kalla temperaturer och en övergående blomning. Men fortfarande kan det vara mycket pollen i luften, menar Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riskmuseet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-05-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Björkpollenblomningen har gått för högtryck. I exempelvis södra Sverige har situationen för allergiker varit ovanligt besvärlig och i Göteborg uppmättes under en av de varmare dagarna den högsta koncentrationen av pollen sedan 1993, enligt siffror från Naturhistoriska riksmuseet.

På grund av det nu betydligt kallare vädret har de höga pollenhalterna delvis stoppats. Regn väntar i stora delar av landet vilket tros dämpa spridningen i regionen mellan Dalarna och Umeå där blomningen är så mest intensiv just nu.

Årets pollensäsong har hittills varit kraftig och enligt Pia Östensson beror det på det varma och soliga vädret. Björkpollen är den pollentyp som drabbar flest människor. Gräspollen brukar också vara ett problem för många men den säsongen väntas komma igång runt midsommar.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Är du pollenallergiker – så fall hur besvärlig allergi har du? Kommentera direkt under artikeln!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu