Nyhet | Pollenallergi

Pollenallergi bland vuxna har ökat

Allergisk sensibilisering mot gräs- och björkpollen har ökat från 26 procent till 39 procent bland svenska vuxna mellan 1992 och 2012. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sedan mitten av 1900-talet har förekomsten av allergiska sjukdomar ökat och i dag har omkring var fjärde vuxen hösnuva. Något som har ett starkt samband med förekomst av antikroppar mot allergen från pollen.

– Vår studie visar att nivåerna av både gräspollen och björkpollen ökade under studieperioden, och att pollensäsongernas längd ökade. Det är en trolig förklaring till att allergisk sensibilisering mot pollen ökade, säger Anders Bjerg, läkare och en av dem som genomförde studien.

Läs goda råd vid pollenallergi här.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu