Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Osäkra pollenprognoser väntar landets allergiker

Annons

I framtiden kan landets pollenallergiker få sämre prognoser för pollen, eftersom ingen har ett övergripande ansvar för att göra prognoser, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Dessutom är det en kostnadsfråga, ifjol fick en mätstation stängas på grund av att det saknas pengar – och fler stationer kan stå på tur.
– Det är mycket möjligt att vi får lov att lägga ner, eller dra ner, på verksamheten. Jag tycker det är ganska allvarligt eftersom landet har bortåt två miljoner pollenallergiker, säger intendent Kerstin Alm Kübler på Naturhistoriska riksmuseet som ansvarar för pollenmätningen i Stockholm, till Ekot.

I dag presenteras pollenprognoser dagligen av bland annat SMHI och i media. Mätningarna av pollen görs vid landets totalt 16 olika mätstationer. Stationerna har tre olika huvudmän: Göteborgs universitet, Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och ett privat bolag i Umeå. Det varierar lite hur verksamheten finansieras, på vissa håll bekostas mätstationerna av kommuner och landsting och i Stockholm hämtar Naturhistoriska sina pengar från statsanslag till själva museet.

Annons
Annons

Sedan tidigare har statskontoret rekommenderat regeringen att tillsätta en utredning för att komma fram till vem som ska ha det övergripande ansvaret för landets pollenmätningar, enligt Ekot. Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, säger till Ekot att ingenting händer i frågan.
– Nej, det är en rörig situation. Det är inte känt i dag vad regeringen och landstingen kommer att göra åt situationen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons