Ekpollen kommer nu med stormsteg

I Norrland blommar fortfarande björkarna, i söder kommer nu ekpollen med stormsteg följt av gräs. Efter en lång vinter blev årets pollensäsong komprimerad och intensiv.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-05-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I år blommade al och hassel samtidigt, drygt två månader senare än vanligt. Björkpollen är inte längre ett problem, förutom i norra Sverige men björkallergiker kan få oväntade problem framöver.

– Bok- och ekpollen blommar redan i södra Sverige och är på väg till Stockholm. Björkallergiker reagerar även på ekpollen och kan få kraftiga besvär, säger Agneta Ekebom, intendent på Naturhistoriska riksmuseet som samordnar mätningar av pollenhalter från hela landet.

Under mars månad skrevs 6 miljoner dygnsdoser och 43 olika allergipreparat bestående av ögondroppar, nässpray och tabletter ut till patienter runt om i landet. Omkring 2,5 miljoner preparat såldes på apoteken. Det är en halvering jämfört med samma månad förra året, men i april – när våren kom med besked, skrevs drygt 9 miljoner preparat ut, och nästan 7 miljoner såldes på apoteken, enligt statistik från Apotekens service.

Annons
Annons

Drygt två miljoner svenskar är pollenallergiker och enligt Åslög Dahl, chef för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitets utgör försäljningen av preparaten ingen överkonsumtion. Han menar att det snarare kan vara tvärtom i förhållande till hur allergiska vi faktiskt är eller har blivit.

Är du pollenallergiker? När på året är det som värst för dig?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-05-6 01:38 (3 år sen)

    Hej. Varför är EK inte med i pollenrapporterna? Jag tex reagerar kraftigare på ek än björk.
    Vänligen Katarina

  • Avatar Tidigare användare 2013-05-20 20:33 (7 år sen)

    Jag vet inte hur ni kan säga att björkpollen inte längre är ett problem utom i norra Sverige. Jag bor i Värmland och helgen var fruktansvärd, även förmiddagen idag, sedan började det regna, då lättade det.

    Däremot räknar jag med att det går över rätt snabbt i år.


Annons
Annons
Annons