Fråga doktorn

Fråga   Allergi

Fråga: Slembollar från halsen.

Hej. Jag är en kvinna på 30 år, 55kg, 165 cm lång och jag har så otroligt mycket slem i halsen. Jag fick en torrhosta i Februari 2007 så i Juni gick jag till doktorn som gav mig hostmedicin. Har återvänt till husläkare (som hunnit bytas ut) under hela hösten och jag har sämre tryck i lungorna och fick då fick jag pulmicort och sedan också Symbikort Turbuhaler. Jag hostar ofta och mycket och det kommer slembollar som jag måste spotta ut och det är jättemycket på morgonen, när jag ligger ner och även när som helst dagtid.. Ofta och mycket. och det är ibland riktigt fasta klumpar, mörka i färgen.

Har också fått Lepheton - Desentol men jag blir inte bättre i min slemhosta.. Jag har också fått pencillin mot en ev bronkit när en jourdoktor tänkte att det kanske var det. Nu har det gått 2 månader till och jag producerar mer och mer slem och blir hesare och hesare i rösten. Var till en hals specialist som sa att jag är hes på grund av att jag hostar så mycket.. Så det är en ond cirkel. Jag har köpt nässkölning som jag gör flera gånger i veckan och jag börjar nu tappa hoppet. Vågar mig inte ut på tex bio etc för att jag vet hur folk blir irreterade när jag hostar och det rosslar i halsen på mig och jag måste spotta ut slemmet. Äckligt tycker många, inklusive mig själv.

Mina husläkare byts ut hela tiden och jag får börja om med min "slem historia" ofta och nu vänder jag mig till dig. Jag har också gjort pricktest för allergi men inget visades. Nu är jag helt knäckt.. Vaknar på nätterna och hostar upp slem så sover dåligt och har gjort det länge. Är täppt i näsan ofta också. Jag slutade röka när jag var 23 år och jag snusar inte. Jag har katt men det visade inget utslag på pricktestet. En sak som jag inte vet om det har med saken att göra är att jag har Ulcerös Kolit och opererade bort tjocktarmen i februari 2007 och direkt efter det började hostan. Nu vill jag göra nån undersökning eller komma till någon specialist och inte börja om hela tiden hos husläkaren. Jag är verkligen uppgiven och ber om hjälp. Snälla, vad tror du det kan vara? Det är verkligen ett stort problem för mig och jag vet inte hur jag ska kunna bli bra. Med vänlig hälsning.

Svar:

Svårt att ge konklusiva råd. Viktigast torde vara att säkert sätta diagnos typ astma. Du verkar själv inte övertygad. Har din husläkare verkligen gjort andningsprov i form av spirometri och reversibilitetstest med luftrörsvidgare före du började med Pulmicort? Dessa så kallade inhalationssteroider (kortisonpulver) är som underhållsbehandling etablerad och brukar om inte astman är av hög svårighetsgrad, hjälpa bra mot dagliga astmasymtomen speciellt slembildning som vid astma oftast är värst på natten och morgonen. Hesheten beror kanske mer på välkänd biverkan till Pulmicort än på ökad hosta.

Ibland kommer en del slem från övre luftvägarna men dessa har ju undersökts av ÖNH läkare i ditt fall så det bör kunna uteslutas. Ulcerös kolit är inte direkt kopplat till astma, båda anses i och för sig som systemsjukdomar med ökat inflammatoriskt påslag. Det finns tänkbara differentialdiagnoser till astma vid ökad slemproduktion såsom KOL hos före detta rökare, bronkiektasier, cystisk fibros med flera men det har säkerligen din husläkare tänkt på. KOL brukar debutera efter 45 årsåldern , cystisk fibros är betydligt ovanligare än astma och har ärtfligt inslag och typiskt utseende på lungröntgen, bronkiektasier ses oftast efter återkommande lunginflammationer eller underbehandlad mångårig astma.

Ibland är det motiverat att förutom vanlig slätröntgen av lungorna göra så kallad skiktröntgen (CT) och sen kika ner i nedre luftvägarna med ett fiberbronkoskop och passa på att suga upp slem i olika segment av luftträdet för olika analyser för infektion och inflammation med mera.

Vänlig hälsning,
Reidar Grönneberg
Överläkare, lung- och allergispecialist.


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
eteriska oljor mot pollenallergi

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

2-åring med pollenallergi?

2020-04-9 | 12:17

av Remy Waardenburg

Irriterad i näsan och huvudvärk

2020-04-9 | 13:42

av Remy Waardenburg

Allergitest

2020-04-9 | 13:50

av Remy Waardenburg

Läsa av allergi test

2020-04-13 | 08:30

av Remy Waardenburg

Allergi i 60 år

2020-04-14 | 11:49

av Remy Waardenburg

Pollenallergi +Sjögrens syndrom

2020-04-14 | 17:46

av Remy Waardenburg

Medicinering!

2020-04-16 | 10:18

av Remy Waardenburg

Aldrig förr allergi

2020-04-16 | 10:25

av Remy Waardenburg

Gravid, pollen & Corona

2020-04-16 | 10:41

av Remy Waardenburg

Mår otroligt dåligt under våren

2020-04-16 | 14:05

av Remy Waardenburg

autoimmunkost vid pollenallergi

2020-04-16 | 11:02

av Remy Waardenburg

Pollenallergi och covid-19

2020-04-16 | 11:15

av Remy Waardenburg

Ögon som rinner och vaglar i ögat

2020-04-16 | 11:36

av Remy Waardenburg

Allergi utan allergi?

2020-04-9 | 11:29

av Remy Waardenburg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.