Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Pollenallergi

Björk värsta pollenproducenten

För många förknippas våren med stigande temperatur och grönska, men för cirka två miljoner, det vill säga drygt 20 procent av Sveriges befolkning, kan våren vara en besvärlig period.

Publicerad den: 2011-03-16

Annons

Sedan 70-talet har det skett en fördubbling av antalet pollenallergiker, men idag finns tecken på att ökningstakten avtar.

–Ökningen har börjat plana ut men hur pollenallergin artar sig skiljer från person till person. Besvärsgraden är varierande, vissa känner sig snoriga och får rinnande ögon medan andra känner sig håglösa eller får besvärlig astma till följd av pollen, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet vid Naturhistoriska riksmuseet.

De så kallade vindpollinerade växterna, ek, al, hassel, gråbo och björk är alla stora pollenproducenter. Men björk är i särklass den största och finns över hela landet. Björkens hängen består av hanblommor som avger pollen och när björken blommar som värst kan den släppa pollen dygnet runt.

– Vi får även pollen via fjärrtransport, det vill säga pollen som kommer från kontinenten. Hur det blir i år vet vi ännu inte, men förra året hade vi mycket fjärrtransport av alpollen från kontinenten, säger Kerstin Alm Kûbler.

Generellt sett förekommer det varje år tillfälliga&nbsp fjärrtransporter av pollen vilket gör att södra Sverige tidigt kan drabbas av höga pollenhalter.

Hassel börjar blomma i södra Sverige, ofta redan i januari. Några veckor senare blommar den på andra platser i landet. Därefter blommar alen och slutligen björken som börjar blomma i april dock något tidigare i södra Sverige.

-Vi kan ha hasselpollen i luften redan i februari och för några år sedan blommade hassel redan i december, säger Kerstin.

Alla pollenallergiker är inte allergiska mot alla typer av pollen, men för vissa kan det vara riktigt plågsamt. Kerstin berättar om personer som har så pass besvärlig pollenallergi att de måste lämna landet under ett par månader. Och det finns även de som inte är medvetna om att de är allergiker, utan ser nysningar och snoriga näsor som en vanlig vårförkylning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.