Spädbarnseksem leder till allergi och astma

Eksem hos spädbarn är en stark varningsklocka för fortsatta allergiska besvär längre upp i åldrarna. I en ny svensk studie hade nästan var tredje barn med eksem utvecklat astma vid tio års ålder.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-30
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Den klassiska beskrivningen är att svåra eksem hos spädbarnen, speciellt i kombination med pipande andning, leder till hösnuva i förskoleåldern och så småningom astma. Denna ”atopiska marsch” har tidvis varit ifrågasatt, men Karin Fälth-Magnusson, barnallergolog och professor i pediatrik vid Linköpings universitet, anser att man nu har starkt stöd för att begreppet är relevant.

123 spädbarn med eksem som under åren 1999–2001 inremitterats från barnavårdscentraler och barnmottagningar i Linköping, Norrköping, Jönköping och Hudiksvall deltog i studien. Vid tio års ålder var 94 av dem kvar i populationen och undersöktes på nytt. 64 procent hade fortfarande problem med eksem, 47 procent hade hösnuva och 29 procent astma. Bara 14 procent var helt fria från allergiska symtom.

– Eksemet speglar en konstitution hos barnet att utveckla allergiska symtom, där olika system påverkas i olika åldrar, säger Karin Fälth-Magnusson.

Annons
Annons

Ärftlighet är betydelsefullt, särskilt om bägge föräldrarna lider av allergiska symtom. Men det har blivit allt vanligare att barn även i icke-allergiska familjer drabbas. Det är viktigt att behandla eksemen.

– En skadad hudbarriär ökar risken för att utveckla ytterligare besvär, men om huden får läka minskar det allergiska påslaget, säger Karin Fälth-Magnusson.

Har du astma och allergi? Vet du om du hade eksem som spädbarn? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Fia 2014-07-4 08:52 (6 år sen)

  Stämmer in på min son som fick kraftig eksem på kinderna efter 3 månaders vaccinet. Han har sedan 1 - 6 års ålder haft kraftiga andningsbesvär i samband förkylningar. Redan vid ca 3 års ålder konstaterade läkarna att han hade astma. Samtidigt har han utvecklat multipla födoämnesallergier (för många för att orka skriva) och allergi mot damm (inkl mjöldamm) och kvalster. Idag är han 18 år och äter extremt begränsad kost och har fortfarande astma, dock något lindrigare. Allergierna kvarstår. Hans far har pollen allergi. Annars har varken jag (hans mor) eller hans två syskon astma eller allergier. Dock har hans mormor utvecklat astma efter 50 års åldern.

 • Avatar Sarah 2014-07-1 16:24 (6 år sen)

  Jag hade eksem redan som spädbarn och fortfarande. Även astma från 8 mån ålder. Päls,, damm, björk och gräsallergi. Är idag 25 år och tar mediciner för detta regelbundet. Mina syskon har samma allergier och sjukdomar.
  Min son är 8 år och har klarat sig undan all allergi och sjukdom. Hans far var frisk.

 • 20130222150510
  Fragglan 2014-07-1 08:44 (6 år sen)

  Jag hade som barn mycket atopiska eksem i tonåren kom både pälsdjursallergi och astma. Då kom även spondylartriten att visa sig och är än idag en väldigt aktiv sjukdom som är svårbehandlad.

  Äldsta sonen (7år) hade mycket atopiska eksem över hela kroppen som spädbarn som fortfarande finns kvar (dock lindrigare nu) vid 3 års ålder kom astman och vid 5 började han få ont i lederna. utreds för JIA på barnmottagningen. Pappan har inga allergier eller problem med kroppen.

 • Avatar Mona 2014-06-30 23:41 (6 år sen)

  En av mina fyra söner hade spädbarnseksem som barn. Idag är han 24 år och har hösnuva. Pappan har astma och allergi. Jag har sluppit sånt.

 • 20130313144708
  Mamma Mia 2014-06-30 22:24 (6 år sen)

  Stämmer in på min son som är 9. Har problem med atopiskt eksem i vä. armveck som vägrar ge sig och just nu tar han allergitabletter och kortisonnässprej för misstänkt allergi. Nu väntar vi bara på att astman ska bryta ut, typ. Både jag och pappan är allergiker och astmatiker, så det här bådar ju gott...NOT!

 • Avatar maggan 2014-06-30 21:48 (6 år sen)

  Kan stämma! Jag hade mkt eksem som barn....kletades in i massvis med synalar! Fick astma som tonåring!

 • Avatar Karin 2014-06-30 20:52 (6 år sen)

  Stämmer helt in på mig (tyvärr). Jag hade eksem och komjölksallergi som bebis och litet barn. Blev sedan mer eller mindre allergifri. I tonåren kom den tillbaka med besked – jag blev allergisk mot mycket färgämnen, kemikalier, husdjur (fick ge bort båda katterna som jag levt med sedan jag var litet barn och jag blev allergisk mot hästar trots att jag ridit 3-7 dagar i veckan sedan 7 års ålder). Hemskt trist! Nu är jag 28 och har fortfarande superkänslig hud mot kemikalier, tål ej husdjur och får ibland eksem (även stressrelaterat). Har dock ingen astma.


Annons
Annons
Annons