Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Rökförbudet utomhus väntas växa

En cigarett i väntan på bussen kan bli förbjudet. I en utredning som Folkhälsomyndigheten gjort föreslås ett utökat rökförbud utomhus. ”Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det”, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.
Annons

I utredningen som överlämnas till regeringen idag föreslås ett rökstopp i entréer till byggnader som sjukhus, vårdcentraler och affärer. Myndigheten vill också att det ska vara olagligt att röka på uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och på platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik.

– Det är dags att få bort rökningen från det offentliga rummet. Människor ska inte behöva exponeras för rök om de inte vill det. Vissa astmatiker kan inte besöka uteserveringar som det är nu. Det är också ett arbetsmiljöproblem för personal som arbetar på uteserveringar, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till SVT.

Annons
Annons

Förslaget är tänkt att minska den passiva rökningen, men Johan Carlson sticker inte under stol med att det även handlar om att göra det svårare för den som vill ta ett bloss.

– Vi vet att om man inte har möjlighet att röka på ett antal platser där man normalt sett gör det utomhus så är det inte lika attraktivt att röka längre. Då får man den stora hälsovinsten, säger han.

Annons
Annons

Årligen orsakar rökning runt 100 000 sjukdomsfall och 12 000 dödsfall, enligt SVT.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.