Piller för glutenöverkänsliga snart här

Svenska forskare har nu testat ett piller innehållande ett enzym som bryter ner gluten i magsäcken. Det öppnar upp dörren och ger glutenöverkänsliga möjlighet att faktiskt äta mat som innehåller gluten utan att känna av några symptom.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Studien presenterades på kongressen Digestive Disease Week 2017 i USA tidigare i veckan och är gjord på 18 personer med glutenöverkänslighet. I studien kunde forskarna se att enzymet bröt ner gluten i tunntarmen till upp till 80 procent.

Läs också: Glutenfri diet kan öka risk för typ2-diabetes 

Forskarna poängterar dock att pillret inte är ett botemedel mot konstaterad glutenintolerans, celiaki, utan till för dem som är just känsliga för gluten.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Pillret inget botemedel 

– Det är gjort för människor med en överkänslighet eller människor som har celiaki men som ändå äter glutenfritt men är osäkra på om måltiden kan innehålla gluten. Då kan de ta det här pillret och på det viset känna sig lite säkrare i sociala sammanhang till exempel om man går på restaurang, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, och en av forskarna bakom studien.

Läs också: Mängd avgörande 

Studien har ännu inte publicerats, men Robert Brummer hoppas att pillret ska finnas i Europa inom en snar framtid.

Annons
Annons

– Förhoppningen för oss är att ett sådant här piller kommer på marknaden i Europa inom ett år, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-05-16 01:00 (5 år sen)

  Jag fick diagnosen celiaki efter en gastroskopi och åt efter det glutenfritt.
  Jag gick in för en stenhård diet och lärde mig baka på nytt sätt. Dock blev jag chockad över alla tillsatser som var i glutenfria mjöler. Sen kan jag inte påstå att allt går att ersätta med glutenfritt. Mycket blev extremt äckligt, speciellt bröd bakat med jäst.
  Jag blev till en början bättre i magen men jag fick samtidigt penicillin när jag fick min diagnos. Efter några månader var magen lika dålig igen. Trots glutenfritt.
  Livet utanför hemmet blev dessutom så mycket krångligare.
  Fick sen göra ett test med HLA-test vilket visade att jag inte hade celiaki. Vilken lycka!
  Men, jag är fortfarande känslig för gluten. F.a. när det gäller köpt bröd med tillsatt extra gluten. Hembakt bröd med vetemjöl går bra.
  För mig låter det toppen med ett piller som hjälper när man inte har möjlighet att äta hembakt bröd. Tex. när man är bortbjuden!
  Som texten säger så är pillret tänkt för just överkänsliga inte de som är allergiska. För överkänsliga är det ju helt onödigt att jämt äta glutenfritt och dessutom riskera att få diabetes!

 • Avatar Tidigare användare 2017-05-15 21:49 (5 år sen)

  Funkar klockrent med glutenfritt
  liv sen flera år bakåt.