Nyhet | Allergi

Patient avled under röntgen – orsaken kan vara allergisk reaktion

En man som led av flera sjukdomar, bland annat KOL och förmaksflimmer med hjärtsvikt skulle göra en röntgenundersökning av sin njure. Men efter en andra injektion av kontrastmedel blev patienten blev medvetslös. Trots upplivningsförsök avled patienten. Orsaken kan vara en allergisk reaktion.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Det var i september som mannen besökte en privat mottagning i Stockholm för röntgenundersökningen. När han fick sin andra injektion av kontrastmedel skrek han till och blev därefter snabbt okontaktbar. Personalen påbörjade omgående hjärt- och lugnräddning men han avled.

Allergisk reaktion kan vara orsaken

Uppgifterna i en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tyder på att händelsen kan ha orsakats av en allergisk reaktion.

IVO kommer framöver att lämna ett utlåtande om händelsen.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu