Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Otvättade jeans kan framkalla allergier

Annons

Många jeanstillverkare och återförsäljare uppmanar sina kunder att inte tvätta jeansen förrän tidigaste efter ett halvår, för passformen och den snygga slitningens skull. Istället för att tvätta jeansen kan man hänga ut jeansen eller frysa in dem. Men nu pekar forskare på att de som inte tvättar sina jeans tar en risk då nya textilier innehåller kemikalier som man inte bör utsätta kroppen för.
– Jag vill lyfta det här med allergier. Varje sak vi lägger till som är ett tillägg kan innebära en lite ökad risk. En känslig person reagerar på det och då är det väldigt dumt att ta den risken. Jag skulle definitivt rekommendera att tvätta först, säger Åke Bergman, professor i miljökemi på Stockholms universitet.

Han får medhåll från kemikalieinspektionen som också anser att man bör tvätta jeansen först. För ett tag sedan genomförde SVT: s konsumentprogram Plus en jeansundersökning och då hittades ett förbjudet allergiframkallande medel mot mögel i jeans, dimetylfumarat. Nu kommer kemikalieinspektionen att göra egna analyser av jeans och följa upp SVT: s undersökning.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons