Nästäppa kan vara kopplad till sömnbesvär

Kvinnor med nästäppa upplever att de har mycket mer sömnbesvär än andra kvinnor. Men sömnregistreringar visar inte fler avvikelser i sömnmönstret än hos andra kvinnor.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-06-09
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Fyrahundra svenska kvinnor har besvarat en enkät om hälsa och sömn. Många tyckte att de hade sömnbesvär och inte kände sig utvilade på morgonen. Enkätsvaren visar också att nästan var fjärde hade allergi eller något annat problem som kan ge problem med nästäppa. Omkring var trettonde person brukade vara täppt just under natten.

Sömnproblemen var till exempel svårigheter att somna eller att personen inte kunde sova sammanhängande under hela natten eller att man vaknade upp med andnöd.

Annons
Annons

Kvinnorna fick också vara med om en hel natts sömnregistrering där elektroder fästes på olika delar av kroppen och forskarna mätte olika sömnstadier, syrehalt i blodet, snarkningar och andningsuppehåll.

Men sömnregistreringen kunde inte visa några tydliga samband mellan nästäppa och sömnbesvär. Studien kan inte heller ge någon förklaring till skillnader mellan enkäten och registreringen. Det skulle kunna bero på att forskarna inte är helt på det klara med vad exakt som ska mätas i sömnen som är avgörande för om vi blir utvilade eller inte, skriver Upsala Nya Tidning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Mia 2014-06-9 22:04 (6 år sen)

    Jag är ganska säker på att nästäppa och sömnbesvär hör ihop. Jag är själv väldigt nästäppt. Trots utredningar och röntgen har inget påträffats som kan förklara min nästäppa. På natten kan jag vakna flera gånger av att jag inte kan andas, känns som att syret försvinner vilket är ångestframkallande. På morgonen vaknar jag med snustorr mun eftersom jag har sovit med öppen mun. Detta medför att jag ständigt är trött och hängig. Jag välkomnar verkligen sådana här undersökningar så att man någon gång kan komma på denna gåtas lösning.

  • Avatar positi 2014-06-9 22:04 (6 år sen)

    Mia! Hade exakt samma problem under många år, till och med sår på tungan när jag vaknade pga total nästäppa. Sökte läkare överallt men ingen kunde hjälpa mig. Det visade sig att jag inte drack vatten, och när jag började dricka ca 2 liter om dagen så vart jag bra, men kan i bland känna av det om jag utsatt mig för damm etc pga av torra och överkänsliga slemhinnor


Annons
Annons
Annons