Nyhet | Allergi

Kortison erbjuds trots avrådan

Annons
Annons
Annons

Trots att många allergologer i dag avråder kortisonsprutor mot pollenallergi så erbjuder många vårdcentraler i Stockholm behandlingen. På sina hemsidor marknadsför många vårdcentraler injektioner med kortisonpreparatet Depo-Medrol. För ett par decennier sedan var denna behandlingsmetod vanlig men rekommenderas inte längre i förebyggande syfte.
– Det är en gammalmodig, dåligt dokumenterad behandling med biverkningar, säger Lars Gottberg, överläkare vid allergimottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, till Dagens Nyheter.&nbsp

Tveksam kortisonbehandling

Även verksamhetscheferna på flera av de vårdcentraler som erbjuder behandlingen medger att den är tveksam.
– Det blir ju lite mischmasch att blanda det med vaccinationer, om jag ska vara ärlig. En del patienter tycker att det är bekvämt med sprutan, men vi har alltmer övergått till tablettbehandling i stället, säger Jan Kolasa på Caremas vårdcentral i Lina hage i Södertälje.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons