Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allergi

Kol ofta en dold sjukdom

Annons

De flesta som har lungsjukdomen kol (kronisk obstruktiv lungsjukdom) vet inte om det, visar en studie i Uppsala. Totalt deltog 600 personer över 40 år i studien, och nästan var sjätte hade kol, men av dem som drabbades hade färre än vart tredje fall upptäckts av den ordinarie sjukvården. Och detta tycker forskaren Inga Sif Ólafsdóttir, vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik, är alarmerande.
– Visserligen har många ännu nästan inga symtom, men det är ändå viktigt att upptäcka dem så att åtgärder kan sättas in för att motverka att sjukdomen förvärras, säger hon till Uppsala Nya Tidning.

Kol drabbar oftast rökare och vanliga symtom är andnöd vid ansträngning samt hosta och pip i bröstet. Den nya studien kommer att redovisas vid läkarstämman i Stockholm 25-27 november.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons