Nyhet | Allergi

Kejsarsnitt och astma – nu utreds sambandet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-12-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Man har tidigare trott att kejsarsnitt hänger ihop med ökad risk för astma hos barn. Nu kompliceras bilden då en helt ny svensk studie visar att det enbart är akuta kejsarsnitt som kan kopplas till ökad risk för astma hos barnen och inte planerade kejsarsnitt, uppger Vetenskapsradion.

– Det är nytt på det sättet att förut har man sett ett samband mellan astma och kejsarsnitt, men det vi ser här är att det bara är hos de med akut kejsarsnitt. Och det där kan man förklara på så sätt att de barnen som är födda med akut kejsarsnitt är de sjuka barnen, alltså barn som riskerar att få en komplicerad förlossning antingen på grund av att barnet är sjukt eller att mamman är sjuk, säger barnläkaren och docenten i pediatrisk epidemiologi Catarina Almqvist Malmros på Karolinska institutet som lett studien.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Catarina Almqvist Malmros tillsammans med kollegor har via register följt 87 500 svenska syskonpar födda på 1990-talet. De har tittat på hur de föddes fram och resultaten visade tydligt att de som fötts fram via akut kejsarsnitt.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu