Nyhet | Allergi

Alarmerande brist på nya antibiotika

Annons

Enligt en unik rapport från de europeiska smittskydds- och läkemedelsmyndigheterna är&nbspsituationen med&nbspmultiresistenta bakterier värre än vad som tidigare framkommit. Bristen på nya antibiotika pekas ut som mest alarmerande.&nbsp

På torsdag presenteras rapporten på ett stort EU-möte om multiresistenta bakterier i Stockholm med hälsoministern Göran Hägglund (KD) som värd. Förekomsten av multiresistenta bakterier har för första gången undersökts i samtliga 27 EU-länder plus Norge och Island mellan 2002 och 2007.
– Situationen är värre än vi trodde, kommenterar den svenska professorn och eldsjälen i kampen mot resistens Otto Cars, ordförande för det svenska nätverket Strama.

Resistentproblem finns i samtliga länder och mer än var fjärde person i flera EU-länder hotas av allvarliga infektioner. Omkring 25 000 personer i EU beräknas dö av infektioner med någon av de multiresistenta bakterierna. Ett viktigt mål med dagens EU-konferens är att försöka öka EU:s engagemang i dessa frågor. Det gäller inte minst ambitioner att sätta fart på den tynande läkemedelsutvecklingen. För att detta ska bli möjligt krävs ett nytt system för att ta fram nya läkemedel där många trycker på för att EU ska bli en betydande aktör och inte minst finansiär.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons