Nässelutslagen fick Lina att klia sönder sin kropp

Klådan kom från ingenstans. Lina Griph hade precis dragit sängtäcket om sig när det började att klia intensivt på ena handen. ”På vårdcentralen sa man att det var eksem, men jag visste att det här var något annat”, säger hon.

Publicerad den: 2015-04-07
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– Det känns som att ha kall vätska rinnandes under huden vid ett utbrott av nässelutslag. Känslan är väldigt obehaglig.

Lina Griph om sina nässelutslag

34-åriga Lina Griph är en av många som lider av nässelutslag, även kallad urtikaria. Nässelutslag finns i olika former men visar sig vanligtvis som intensiv klåda, hudutslag och en smärtsam svullnad i huden. Lina har kroniska nässelutslag (urtikaria) vilket innebär att symtomen återkommer med jämna mellanrum. I början kunde utslagen dyka upp närmare åtta gånger om dagen.

Annons
Annons

I hennes fall bröt nässelutslagen ut spontant en kväll i februari för närmare två år sedan. Lina hade precis gått och lagt sig, men efter att ha dragit sängtäcket om sig började det plötsligt att klia intensivt på ena handen. Precis mellan pekfingret och tummen, vid båtbenet.

– Jag kliade och kliade men det gick inte över. Sedan såg jag att det blossade upp röda utslag ju mer jag rev.

Tvingades klippa ned fingernaglarna

Hon trodde först att något var fel på lakanen. Men trots byte av både sängkläder och sköljmedel höll den intensiva klådan i sig. Och snart kom den även på dagen. Dessutom spreds utslagen till benen, insidan av låren och överarmarna. Även båda sidorna blev drabbade, strax under revbenen.

Annons
Annons

– Klådan är oerhört intensiv, det är omöjligt att inte klia när det sätter igång.

Lina tvingades att klippa ned naglarna för att inte riva sönder sig totalt.

Efter två månader med svår klåda gick det inte längre. Hon gick till vårdcentralen för att få hjälp. Men där sa man att det var eksem och Lina blev hemskickad med en salva som inte hjälpte. Hon stod ut i ytterligare två månader innan hon fick en remiss till hudkliniken i Linköping.

– Den här gången vägrade jag att gå därifrån förrän jag fick ordentlig hjälp.

Lina drog upp byxbenen för att visa hudläkaren sina sönderrivna vader och ärren hon fått efter kliandet.

– Läkaren misstänkte nässelutslag, men var inte helt säker. Så hon hämtade en överläkare innan de kunde enas om diagnosen.

Det visade sig att Lina har en väldigt svår form av kroniska nässelutslag.  

Läkarna ger olika behandlingsråd vid nässelutslag

Lina kan inte svara på varför nässelutslagen plötsligt bröt ut den där februarikvällen. Men troligtvis var det något i täcket som startade utbrottet. Hennes nässelutslag triggas nämligen vid kontakt med olika material. Det kan räcka att hon drar av sig strumpbyxorna efter jobbet för att det ska börja klia. Även vädret spelar en avgörande roll, besvären är betydligt lindrigare under sommaren när solstrålarna värmer huden.

I dag får Lina behandling för sin kroniska sjukdom och säger sig må bra.

– Men jag önskar att informationen om nässelutslag blir bättre. Jag hade väldigt svårt att hitta bra fakta om sjukdomen när jag letade på nätet.

Hon tycker inte heller att läkarkåren är samsynkad när det gäller nässelutslag. Behandlingsråden har varit annorlunda så fort hon tvingats att byta läkare.

– Läkarna som jag har mött säger olika saker. Kanske finns det inga tydliga riktlinjer för hur nässelutslag ska behandlas. Det känns i alla fall inte som det.

I dag har Lina levt med kroniska nässelutslag i två år. Ingen vet hur länge hon kommer att ha sjukdomen, det kan röra sig om flera år eller resten av livet.

– Jag känner mig ändå ödmjuk inför det hela. För samtidigt finns andra hemska sjukdomar som jag haft turen att slippa.  

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Harry Gustafsson 2018-10-28 00:58 (8 månader sen)

  jag har det samma problem

 • Avatar Monica Nilsson 2018-12-13 22:33 (6 månader sen)

  Jag hade exakt samma för flera år sedan. Det började plötsligt och höll i sig flera år. Jag fick medicin som funkade ganska bra. Sedan försvann det lika plötsligt som det börjat. Den läkaren som jag hade då, på hud, menade att det var något som kallas för skrivhud, dvs huden är så känslig att man inte tål någonting, tex att torka sig med handduk, eller kläder som sitter tajt.

 • Avatar Dennis 2018-12-16 19:10 (6 månader sen)

  Tips: Kolla om det kan vara på grund av sköljmedlet. Många sköljmedel innehåller konserveringsmedel som är kraftigt allergena. Ett vanligt ämne är Benzisothiazolinone, BIT. Det kan ta lång tid att komma underfund med detta, då symptomen är diffusa om man använder sköljmedel då och då.

 • Avatar Karima 2019-02-18 01:51 (4 månader sen)

  Hej!
  Jag har samma problem vad är det för medicin som hjälpte dig mot besväret tack ?


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons